Rešenje da najkasnije kroz nedelju dana počne ponovna isporuka

Dunaferr zaustavio proizvodnju zbog nedostatka koksa iz austrijske kompanije

BiznisEUVesti

21.9.2022 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dunaferr zaustavio proizvodnju zbog nedostatka koksa iz austrijske kompanije Dunaferr zaustavio proizvodnju zbog nedostatka koksa iz austrijske kompanije
Mađarska čeličana Dunaferr, koja zapošljava 4.500 ljudi, pre nekoliko dana obustavila je proizvodnju.Razlog tome je neočekivani potez austrijske kompanije Donau Brennstoffkontor, koja je više... Dunaferr zaustavio proizvodnju zbog nedostatka koksa iz austrijske kompanije

Mađarska čeličana Dunaferr, koja zapošljava 4.500 ljudi, pre nekoliko dana obustavila je proizvodnju.
Razlog tome je neočekivani potez austrijske kompanije Donau Brennstoffkontor, koja je više ne snabdeva sirovim koksom.

Dunaferr Steelworks jedna je od najvećih industrijskih proizvodnih firmi u Mađarskoj. Nakon što je zbog nedostatka koksa morala da zaustavi rad prve visoke peći, u petak je morala da zaustavi i rad druge, javlja briselski portal Euractiv, a prenosi SeeBiz.

„Jedina mogućnost za opstanak čeličane i održavanje proizvodnje je brzo ponovno pokretanje visokih peći, jer bi duži prekid rada onemogućio rad, prvenstveno zbog tehničkih rizika i troškova ponovnog pokretanja. Rešenje je da austrijska kompanija najkasnije u roku od nedelju dana ponovno počne da isporučuje koks”, ističu u toj kompaniji.

Dunaferr je imao problema tokom pandemije korona virusa, a pogoršali su ih rusko-ukrajinski rat i energetska kriza. Pre rata je potražnja na tržištu čelika bila velika, ali je zatim pala, i cene gotovih proizvoda su pale. U međuvremenu, cene električne energije i prirodnog gasa drastično su skočile.

Mađarska vlada stoga planira mere za smanjenje cena energije. Mere bi trebalo da se odnose na subvencionisanje plata, možda poreske olakšice ili uvođenje zaštitnih carina na uvozne proizvode i slično.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...