Novi naziv će bolje predstavljati poslovanje firme

Džek Dorsi najavio promenu imena kompanije Square

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

2.12.2021 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Džek Dorsi najavio promenu imena kompanije Square Džek Dorsi najavio promenu imena kompanije Square
Kompanija za finansijske usluge Square Inc, koju je osnovao nekadašnji direktor Twittera Džek Dorsi (Jack Dorsey), menja korporativno ime, pa će se od sledećeg... Džek Dorsi najavio promenu imena kompanije Square

Kompanija za finansijske usluge Square Inc, koju je osnovao nekadašnji direktor Twittera Džek Dorsi (Jack Dorsey), menja korporativno ime, pa će se od sledećeg meseca zvati Block Inc. Ipak, simbol tikera kompanije će ostati SQ.

Ovaj potez je najavljen nekoliko dana nakon što je Dorsi podneo ostavku na mesto generalnog direktora kompanije Twitter. On je vršio dužnost generalnog direktora u obe firme.

Iz kompanije Square je saopšteno da novo ime više odgovara različitim tipovima poslovanja koje kompanija obuhvata, a koji su uglavnom vezani za usluge isplate. Osim toga, ispostavilo se da je novo ime u skladu sa Dorsijevim interesovanjem za kriptovalute i blokčejn tehnologije, piše The Wall Street Journal.

Džek Dorsi nastupio je kao jedan od najvećih pobornika za razvoj bitcoina, pa je u te svrhe koristio i firmu Square.

Kompanija poseduje bitcoine u vrednosti od 220 miliona dolara, a u okviru nje razvijena je i aplikacija CashApp, koja omogućava korisnicima da kupuju i prodaju bitcoine. U avgustu kompanija je započela sa novim vidom poslovanja čiji je cilj da kreira tip razmene kriptovaluta koji se bazira na blokčejn tehnologijama.

Dorsi je jedan od četiri osnivača Twittera, a 2009. godine postao je i koosnivač firme Square. Prvi proizvod ove kompanije bio je mobilni čitač za kreditne kartice za trgovce. Iako je Twitter visoko profilisana kompanija, Square je dobila veću vrednost, sa tržišnom kapitalizacijom od 92 milijarde dolara. Twitter ima tržišnu vrednost od 35 milijardi dolara.

Od prošlog septembra firma Square je zaradila 537 miliona dolara uz prodaju 16,7 milijardi dolara. Twitter je u istom periodu izgubio 181 miliona dolara uz prodaju od pet milijardi dolara.

Square je druga visoko profilisana kompanija iz Silicijumske doline koja je promenila ime. Krajem oktobra Facebook je postao Meta Platforms kako bi ime uskladilo poslovanje sa proizvodima i platformom metaverzum.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...