Bankarska kriza u Americi

Dženet Jelen u petak svedoči u Kongresu

BankeSvetVesti

15.3.2023 16:47 Autor: Vladimir Jokanović 2

Dženet Jelen u petak svedoči u Kongresu Dženet Jelen u petak svedoči u Kongresu
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yallen) svedočiće u petak pred Odborom za načine i sredstva Predstavničkog doma Kongresa. Očekuje se da će u... Dženet Jelen u petak svedoči u Kongresu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yallen) svedočiće u petak pred Odborom za načine i sredstva Predstavničkog doma Kongresa. Očekuje se da će u fokusu njenog svedočenja biti zabrinutost zbog krize likvidnosti Banke Silicijumske doline (SVB) i drugih američkih banaka.

Podsetimo, vlada SAD pokrenula je hitne mere kako bi ojačala uzdrmano poverenje u bankarski sistem nakon propasti SVB, najvećeg kolapsa neke američke banke od finansijske krize 2008. godine, prenosi Reuters. Investitori su veoma zabrinuti zbog mogućnosti da se kriza likvidnosti prelije dalje na bankarski sektor.

Jelen je poručila Kongresu da veoma pažljivo prati događaje oko „nekoliko banaka“, navodeći da su gubici svake banke zabrinjavajući. Ona je takođe izjavila da „investitori i vlasnici sistemskih velikih banaka“, neće spasavati SVB od propasti, ali je nešto kasnije korigovala izjavu nakon sastanka sa predsednikom Feda Džeromom Pauelom (Jerome Powell).

„Poreski obveznici neće snositi gubitke u vezi sa rešavanjem problema SVB. Akcionari i određeni neobezbeđeni dužnici neće biti zaštićeni. Viši menadžment je smenjen. Svi gubici Fonda za osiguranje depozita za podršku neosiguranim deponentima biće nadoknađeni posebnom procenom banaka, u skladu sa zakonom“, navela je Jelen.

SVB je imala 85 odsto neosiguranih računa, koji su uglavnom pripadali tehnološkim kompanijama. Propast banke uticala je na startap kompanije i rizične kapitale sa depozitima u SVB. „Veoma smo svesni problema koji će imati štediše“, rekla je američka ministarka finansija.

  • SUNCOKRET

    15.3.2023 #1 Author

    Strahota,jasne firme i ljudi, ostaće bez ko zna koliko velikih bankarskih uloga bez ikakve svoje krivice.

    Odgovori

  • CUPKA

    16.3.2023 #2 Author

    Strasno, naravno da nece biti zasticeni. A ko ce njima da nadomesti gubitak?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...