u okviru programa "žene u biznisu"

EBRD obezbedila osam miliona evra za podsticaj ženskog preduzetništva u Srbiji

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

14.6.2022 17:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

EBRD obezbedila osam miliona evra za podsticaj ženskog preduzetništva u Srbiji EBRD obezbedila osam miliona evra za podsticaj ženskog preduzetništva u Srbiji
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju u iznosu od osam miliona evra kojom će Banca Intesa podržati ulaganja preduzetnica... EBRD obezbedila osam miliona evra za podsticaj ženskog preduzetništva u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju u iznosu od osam miliona evra kojom će Banca Intesa podržati ulaganja preduzetnica u Srbiji, uz grantove i tehničku podršku koju pruža Švedska, saopšteno je u utorak.

Zajmovi za preduzeća, na čijem su čelu žene ili su u njihovom vlasništvu, obezbeđeni su u okviru programa EBRD „Žene u biznisu“ koji promoviše žensko preduzetništvo i njihovo šire uključivanje u poslovanje kroz olakšani pristup finansijskim sredstvima i znanjima.

Kreditnu liniju je tokom posete Srbiji potpisao potpredsednik EBRD Alan Piju (Alain Pilloux) koji je rekao da je unapređenje pristupa finansiranju i znanjima za preduzeća koja vode žene jedan od ključnih prioriteta te banke u zemljama u koje ulaže.

„Na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, preduzetnice se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima, kako u pogledu pristupa finansiranju, tako i pristupa znanjima, što utiče na ekonomske prilike koje imaju za osnivanje i razvoj svojih preduzeća“, navodi se u saopštenju EBRD.

Kako bi im olakšala pristup finansiranju, EBRD je u partnerstvu sa poslovnim bankama ponudila namensku kreditnu liniju.

Od uvođenja na Zapadnom Balkanu 2014. godine, ovaj program je kroz kreditne linije vredne više od 57 miliona evra podržao preko 4.800 mikro, malih i srednjih preduzeća koje vode žene širom regiona i omogućio im pristup finansiranju, savetodavnim uslugama, obukama, mentorstvima, kao i povezivanje sa drugim preduzetnicama.

Banka Intesa je sa EBRD do sada potpisala 20 ugovora o kreditnim linijama za različite namene, od čega pet ugovora u okviru programa „Žene u biznisu“, kom se pridružila 2015. godine.

„Ekonomsko osnaživanje žena i njihova jača integracija u privredne tokove čine važne pretpostavke rasta zapošljavanja i održivog ekonomskog razvoja, zbog čega Banka Inteza već dugi niz godina pruža stratešku podršku upravo ovom segmentu privrede. Kao prva banka u Srbiji koja je pristupila programu ‘Žene u biznisu’, u saradnji sa EBRD do sada smo podržali više od 2.500 inicijativa ženskog preduzetništva sa preko 25,8 miliona evra kredita, pomažući preduzetnicama da razviju svoje poslovanje i ostvare profesionalne ambicije“, rekao je predsednik Izvršnog odbora Banke Inteza Darko Popović.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa uloženih više od 7,3 milijarde evra.

 • GOCA BG

  14.6.2022 #1 Author

  Odlicno,imamo mi zenske preduzetnice koje su pokazale izuzetno znanje i sposobnost!

  Odgovori

 • TATJANA

  14.6.2022 #2 Author

  One imaju ideje, hrabre su, nepobedive

  Odgovori

 • MARKO7

  14.6.2022 #3 Author

  Odlična vest za ženske preduzetnice…

  Odgovori

 • VERA

  14.6.2022 #4 Author

  Žene samo jako.

  Odgovori

 • SNEZANA

  15.6.2022 #5 Author

  Bravo,zenama preduzetnicama treba dati sto vecu podrsku

  Odgovori

 • Dunja5

  15.6.2022 #6 Author

  Dobra vest, i bravo za zene preduzetnice

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  15.6.2022 #7 Author

  Ovo mnogo znači ženama kao podsticaj za razvoj svog biznisa.

  Odgovori

 • Emilija

  17.6.2022 #8 Author

  Sjajno!

  Odgovori

 • Milisavka

  19.6.2022 #9 Author

  Dobro su se setili

  Odgovori

 • MARA

  19.6.2022 #10 Author

  Samo napred…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...