EBRD PROCENJUJE PAD SRBIJE U OVOJ GODINI NA 3,5 ODSTO I rast od 6 odsto u 2021.

SrbijaVesti

13.5.2020 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD PROCENJUJE PAD SRBIJE U OVOJ GODINI NA 3,5 ODSTO I rast od 6 odsto u 2021. EBRD PROCENJUJE PAD SRBIJE U OVOJ GODINI NA 3,5 ODSTO I rast od 6 odsto u 2021.
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procenjuje u svom Izveštaju o regionalnim ekonomsim perspektivama da će privrede u regionima u kojima je ona... EBRD PROCENJUJE PAD SRBIJE U OVOJ GODINI NA 3,5 ODSTO I rast od 6 odsto u 2021.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procenjuje u svom Izveštaju o regionalnim ekonomsim perspektivama da će privrede u regionima u kojima je ona aktivna ostvariti u proseku ekonomski pad od 3,5 odsto u 2020. godini, kao posledicu negativnog ekonomskog uticaja pandemije korona virusa. Sa druge strane, EBRD procenjuje da će u narednoj godini biti ostvaren privredni oporavak od 4,1 odsto.

Kada se govori o regionu Zapadnog Balkana, EBRD procenjuje da će BDP Srbije u ovoj godini biti smanjen za 3,5 odsto, a da će se u 2021. godini srpska ekonomija oporaviti po stopi od 6 odsto. EBRD očekuje da će posebno negativan uticaj na ekonomije Srbije i Severne Makedonije imati poremećaji globalnih lanaca snabdevanja, zbog snažnih proizvodnih baza u ove dve zemlje.

Za Severnu Makedoniju se u ovoj godini očekuje pad od 3,5 odsto a rast od 5,5 odsto u narednoj godini. Za Bosnu i Hercegovinu EBRD predviđa pad od 4,5 odsto u ovoj godini i oporavak od 6 procenata u narednoj godini. Najveći negativan uticaj po BIH očekuje se od pada doznaka iz inostranstva.

Za ekonomije Albanije i Crne Gore se ističe da će biti posebno pogođene zbog velikog oslanjanja na turizam. Tako će pad u Crnoj Gori u ovoj godini iznositi 8 odsto BDP, ali se očekuje rast od 10,5 odsto u 2021. Godini. I za Albaniju je u ovoj godini predviđen veliki pad od 9 odsto, ali i veliki rast u 2021. godini od čak 12 procenata.

Za Hrvatsku u ovoj godini EBRD očekuje pad od 7 odsto, što je manje od očekivanog čak i od Vlade u Zagrebu, dok bi se u narednoj godini mogao očekivati rast od 6 procenata. Za Sloveniju je projektovan pad od 5,5 odsto u ovoj godini, koji će biti skoro kompenzovan rastom od 5 odsto u narednoj godini, navodi se u Izveštaju EBRD.

U EBRD ističe da će oporavak ekonomija zavisiti od postepenog ublažavanja domaćih mera za suzbijanje širenja korona virusa, dok se normalizacija ekonomske situacije očekujje u drugoj polovini godine. U izveštaju se upozorava da su ove projekcije podložne promenama zbog, kako se navodi do sada nezabeleženih neizvesnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...