EU ohrabrena blagim uticajem krize u Crvenom moru na trgovinu

EK: Inflacija u evrozoni će opadati brže nego što se očekivalo

EUVesti

15.5.2024 15:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

EK: Inflacija u evrozoni će opadati brže nego što se očekivalo EK: Inflacija u evrozoni će opadati brže nego što se očekivalo
Inflacija u evrozoni će ove godine opadati brže nego što se ranije očekivalo, nakon što se pokazao blaži uticaj poremećaja u trgovini Crvenim morem,... EK: Inflacija u evrozoni će opadati brže nego što se očekivalo

Inflacija u evrozoni će ove godine opadati brže nego što se ranije očekivalo, nakon što se pokazao blaži uticaj poremećaja u trgovini Crvenim morem, prema ažuriranim procenama Evropske unije.

Evropska komisija saopštila je u sredu da će godišnja inflacija u monetarnoj uniji opasti na 2,5 odsto ove godine, pre nego što dostigne cilj Evropske centralne banke od dva odsto u drugoj polovini 2025. godine, prenosi Financial Times. U svojoj prethodnoj prognozi u februaru, Komisija je predviđala pad na 2,7 odsto u 2024. i 2,2 odsto sledeće godine.

EK i dalje očekuje da će ekonomija jedinstvene valutne zone ove godine rasti za 0,8 odsto, ali je predvidela nešto jači rast za Evropsku uniju od jedan odsto u 2024. godini, što je povećanje od 0,1 odsto u odnosu na prethodne procene. Prošle godine, rast je iznosio 0,4 odsto za oba područja.

„Verujemo da smo preokrenuli situaciju“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni). „Očekujemo ubrzanje rasta ove i iduće godine. U međuvremenu, inflacija će dalje padati i dostići cilj ECB sledeće godine“, naveo je evropski komesar.

U svojoj prolećnoj prognozi, EK je navela da je brži pad inflacije od očekivanog rezultat slabljenja cena robe, uglavnom zbog „blažeg nego što se strahovalo“ uticaja poremećaja u trgovini Crvenim morem. Ekonomija evrozone pokazala je znakove oporavka u prvom tromesečju ove godine kada je njen BDP porastao za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.