I ZVANIČNO, BAJDEN JE PREDSEDNIK AMERIKE Elektorski koledž u SAD potvrdio rezultate izbora

IzdvajamoSvetVesti

15.12.2020 09:16 Autor: Vladimir Jokanović 1

I ZVANIČNO, BAJDEN JE PREDSEDNIK AMERIKE Elektorski koledž u SAD potvrdio rezultate izbora I ZVANIČNO, BAJDEN JE PREDSEDNIK AMERIKE Elektorski koledž u SAD potvrdio rezultate izbora
Elektorski koledž potvrdio je u ponedeljak pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, nakon što mu je Kalifornija dodelila 55 elektorskih... I ZVANIČNO, BAJDEN JE PREDSEDNIK AMERIKE Elektorski koledž u SAD potvrdio rezultate izbora

Elektorski koledž potvrdio je u ponedeljak pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, nakon što mu je Kalifornija dodelila 55 elektorskih glasova. Bajden je time premašio broj od 270 glasova elektora, koliko je potrebno za ulazak u Belu kuću.

Na osnovu rezultata izbora 3. novembra, Bajden je dobio 306 glasova Elektorskog koledža, dok je republikanski kandidat i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp osvojio 232 glasa, prenosi Tanjug.

Ranije u ponedeljak, elektori u nekoliko ključnih saveznih država, Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi, Pensilvaniji i Viskonsinu, u kojima je Tramp pokušavao da preokrene rezultat, glasali su takođe za Bajdena. Elektori u Arizoni potvrdili su da 11 glasova ide Bajdenu, Pensilvanija je dala 20, Nevada šest, Vermont tri, dok je Tenesi dao Trampu 11 glasova.

Foto: Tanjug/AP

U Viskonsinu Bajden je dobio 10 glasova, Mičigen mu je dao 16 glasova, a Džordžija 16 glasova elektora. Nakon ove potvrde glasova, oni će biti poslati u Vašington i potvrđeni 6. januara u Kongresu, zajedno sa glasovima elektora iz ostalih saveznih država.

Bajden je u obraćanju javnosti, nakon što su elektori potvrdili njegovu pobedu, rekao da je „u borbi za duh Amerike, pobedila demokratija“. „Narod je glasao. Održana je vera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vreme da okrenemo stranicu, da se ujedinimo, da zacelimo rane“, poručio je Bajden, preneo je Glas Amerike.

Bajden je ocenio da su u Americi, ponovo pobedili vladavina prava, Ustav i volja naroda i da se dokazalo da je američka demokratija, kojoj je, kako je rekao, „bilo zaprećeno“, „otporna, istinska i snažna“. „Plamen demokratije u ovoj naciji davno je zapaljen. I sada znamo da ništa – čak ni pandemija niti zloupotreba vlasti – ne može da ugasi taj plamen“, istakao je Bajden.

Novoizabrani predsednik je rekao da su napori Trampa i njegovih pristalica da pred sudovima preokrenu izborni rezultat „toliko ekstremni, da to nikada nije do sada viđeno“. „Srećom, Vrhovni sud je jednoglasno, odmah i potpuno odbacio te napore“, rekao je Bajden.

On je ponovio obećanje dato tokom predizborne kampanje, da će biti predsednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li su glasali za njega i naglasio da je pred zemljom težak posao kada je reč o borbi protiv virusa i ekonomiji.

Putin čestitao Bajdenu

Ruski predsednik Vladimir Putin poželeo je uspeh Džozefu Bajdenu tokom njegovog predstojećeg mandata, saopšteno je iz Kremlja. Kako je navedeno Putin je u telegramu poželeo uspeh novoizabranom američkom predsedniku, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...