EU FINANSIJSKI PODSTIČE SRBIJU I REGION Ulažemo u obnovu železnice, plovnost Dunava i čistu energiju, kaže Negre

EUInvesticijeNovacSrbijaVesti

8.10.2020 13:01 Autor: Marija Jovanović 2

EU FINANSIJSKI PODSTIČE SRBIJU I REGION Ulažemo u obnovu železnice, plovnost Dunava i čistu energiju, kaže Negre EU FINANSIJSKI PODSTIČE SRBIJU I REGION Ulažemo u obnovu železnice, plovnost Dunava i čistu energiju, kaže Negre
Evropska unija izdvojila je za Zapadni Balkan devet milijardi evra bespovratnih sredstva za podsticaj razvoja regiona. U Srbiji će od tog novca biti finansirana... EU FINANSIJSKI PODSTIČE SRBIJU I REGION Ulažemo u obnovu železnice, plovnost Dunava i čistu energiju, kaže Negre

Evropska unija izdvojila je za Zapadni Balkan devet milijardi evra bespovratnih sredstva za podsticaj razvoja regiona. U Srbiji će od tog novca biti finansirana obnova železnice, poboljšanje plovnosti Dunava, ali i prelazak na čistu energiju, izjavila je direktorka kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Negre je istakla da je, pre svega, reč o investicijama za obnovu železničkog Koridora 10, koji bi trebalo efikasnije da poveže Srbiju sa Hrvatskom i Severnom Makedonijom, ali i Beograd, Niš i Prištinu.

Dubravka Negre
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

„U pitanju je suma koja će dati veliki podsticaj razvoju regiona, a naravno i Srbije i dugoročnom oporavku od posledica pandemije. Cilj ovih sredstava je i da pokrenu tranziciju ka ekološkoj i održivoj, digitalnoj ekonomiji, kako bi se približila i integrisala u tržište EU“, kazala je Negre za TV Prva.

Pored obnove železnice, novac će biti uložen i u poboljšanje plovnosti Dunava koji je jako važan transevropski koridor, jer predstavlja prevoz robe i transport čistijim putem, objasnila je Negre.

„Do sada u reke u regionu i njihovu plovnost nije ulagano. Mi smo već prisutni na realizaciji te investicije sa 100 miliona evra i 14 miliona evra donacije. Znači, dodatna bespovratna sredstva su planirana da se nastave ulaganja u taj projekat“, kazala je Negre.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Prema njenim rečima, takođe će biti ulagano i u povećanje digitalizacije, kako bi se cela ekonomija podigla na jedan viši tehnološki nivo.

U tom smislu, mi planiramo u jako kratkom periodu da potpišemo novi finansijski okvir za uvođenje brzog interneta u škole širom Srbije. Samo naše investiranje će biti oko 65 miliona evra i naravno u saradnji sa sredstvima iz budžeta Srbije„, rekla je Negre.

Ona je istakla da će se ulagati u projekte obnovljivih izvora energije i u sve ono što će pomoći da se region približi i priključi EU kada je u pitanju čistija ekonomija.

„Evropa se obavezala da do 2050. postane prvi kontinent koji neće imati emisiju štetnih gasova. To su velike obaveze i planovi, a i veliki i jako skupi projekti koji treba da se realizuju u Evropi“, navela je Negre.

  • Nataly

    8.10.2020 #1 Author

    Beograd najzagadjeniji grad u svetu početkom ove godine. Strašno je što strane kompanije koje posluju na našoj teritoriji ne vode brigu o ekologiji i zagađenju. Sigurno će mnogo toga uraditi do 2050.Nadamo se najboljem.

    Odgovori

  • Lazar

    9.10.2020 #2 Author

    E super, nadamo se da će i kod nad uskoro moći da se primenjuju savremene tehnologije u svim delatnostima društva i privrede.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...