Uprkos upozorenjima Litvanija je proširila listu robe obuhvaćene zabranom

EU odobrava železnički transport do Kalinjingrada

EUSvetVesti

14.7.2022 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU odobrava železnički transport do Kalinjingrada EU odobrava železnički transport do Kalinjingrada
Prevoz robe koja je pod sankcionim ograničenjima zabranjen je samo drumskim putem, objasnila je Evropska komisija situaciju sa tranzitom prema ruskoj enklavi Kalinjingrad. Železnički... EU odobrava železnički transport do Kalinjingrada

Prevoz robe koja je pod sankcionim ograničenjima zabranjen je samo drumskim putem, objasnila je Evropska komisija situaciju sa tranzitom prema ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Železnički prevoz je dozvoljen uz neophodne kontrole, saopštila je EK, dodajući da je pregovarala sa Rusijom o deblokadi tranzita Kalinjingrada.

„Države članice treba da provere da li obim tranzita ostaje unutar istorijskog proseka u poslednje tri godine, posebno odražavajući stvarnu potražnju za osnovnim dobrima na odredištu, i da nema neobičnih tokova ili trgovačkih obrazaca koji bi mogli da dovedu do zaobilaženja (sankcija)“, navela je EK, prenosi Komersant.

Drugim rečima, EK je ocenila da ne bi trebalo da postoji „nikakva zabrana“ za tranzit robe železnicom između Kalinjingrada i ostatka Rusije, izuzev vojne opreme uz „ciljane i srazmerne“ kontole, prenosi Beta. Podsetimo, Litvanija od prošlog meseca blokira prolaz robe železnicom kroz svoju teritoriju. Reč je o robi koja je pod sankcijama EU.

EK je takođe naglasila važnost praćenja bilateralnih trgovinskih veza između Rusije i Kalinjingrada kako bi se osiguralo da sankcionisana roba ne može da uđe na carinsku teritoriju EU. „Države članice su odgovorne za sprovođenje sankcija. Kako bi se osigurala njihova najefikasnija i dosledna implemantacija, Komisija redovno daje administrativne preporuke“, navela je EK.

Litvanske vlasti blokirale su 18. juna tranzit sankcionisane robe u Kalinjingrad iz drugih delova Rusije. Nemački nedeljnik Spiegel objavio je da će EK dozvoliti Rusiji da nastavi tranzit u ograničenom obimu, ali litvanske vlasti odbile su da pristanu na zelene koridore.

Kremlj je u sredu saopštio da očekuje napredak u vezi sa mogućim sporazumom EU koji bi Rusiji omogućio tranzit neke sankcionisane robe u svoju enklavu Kalinjingrad, ali problem još nije rešen.

Uprkos ruskim upozorenjima o odmazdi, Litvanija je ranije ove nedelje proširila listu robe obuhvaćene zabranom na beton, drvo i alkohol.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...