EU namerava da zabrani uvoz teških vozila iz Rusije

Brisel priprema 10. paket sankcija Moskvi

EU

13.2.2023 15:57 Autor: Vladimir Jokanović 5

Brisel priprema 10. paket sankcija Moskvi Brisel priprema 10. paket sankcija Moskvi
Evropska unija spremna je da predloži novi paket sankcija kako bi dodatno ograničila ratne sposobnosti Rusije. Mere će uključivati nove opsežne zabrane izvoza mnogih... Brisel priprema 10. paket sankcija Moskvi

Evropska unija spremna je da predloži novi paket sankcija kako bi dodatno ograničila ratne sposobnosti Rusije. Mere će uključivati nove opsežne zabrane izvoza mnogih ruskih proizvoda, tehnologija u komponenti koje su identifikovane u ruskim oružanim snagama u Ukrajini.

Neimenovani izvori iz EU na koje se poziva Bloomberg, navode da Evropska komisija takođe planira da predloži zabranu uvoza teških vozila, uključujući kamione i šumske i poljoprivredne mašine, kao i moguća ograničenja uvoza gume i asfalta iz Rusije.

Potencijalni predlog mera tek treba da bude formalno predložen i o njemu se i dalje pregovara. Cilj je da 10. paket sankcija bude simbolično proglašen 24. februara na godišnjicu početka rata u Ukrajini. EU bi mogla da uvede sankcije za još desetine pojedinaca i entiteta, kao i da dodatno sankcioniše rusku plaćeničku jedinicu Wagner.

Novi paket sankcija trebalo bi takođe da ojača napore da se blokiraju pokušaji zaobilaženja već postojećih sankcija, zabranom firmama iz EU da prodaju ključne izvozbe proizvode trećim zemljama koje ih zatim isporučuju Rusiji. EK priprema predlog sankcija za više ruskih banaka, ali se neke evropske zemlje tome protive.

Uz to, EU će predložiti nove sankcije Belorusiji zbog njene podrške Rusiji u ratu u Ukrajini. Sankcije protiv Minska usmerene su na energetiku, tehniku i tehnologiju. Malo je verovatno da će se na meti evropskih sankcija naći ruska nuklearna kompanija Rosatom, jer je više zemalja članica EU protiv takvog predloga.

  • SUNCOKRET

    13.2.2023 #1 Author

    Belorusija će platiti ceh zbog pomoći Rusiji i dobkitgik sankcije. U političkim sukobima niko sde nde pita ko je u pravu nego ko je jači u ‘nametanju svojih interesa.

    Odgovori

  • LUKA

    13.2.2023 #2 Author

    Interes pre svega kao i uvek

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.2.2023 #3 Author

    Sta ce jos da izmisle da uvedu i 11 paket sankcija Rusiji…

    Odgovori

  • TATJANA

    14.2.2023 #4 Author

    Nece pomoći ni 12 paketa

    Odgovori

  • MAJA

    14.2.2023 #5 Author

    Kakva formulacija “ paket“ neverovatno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...