Opasna spirala plata i inflacije

ECB: Sindikati da ne traže preterano povećanje plata

EUPoslovanje

10.2.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ECB: Sindikati da ne traže preterano povećanje plata ECB: Sindikati da ne traže preterano povećanje plata
Sindikati bi trebalo da izbegavaju preterane zahteve za povećanjem plata, rekao je potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos za nemački list Süddeutsche... ECB: Sindikati da ne traže preterano povećanje plata

Sindikati bi trebalo da izbegavaju preterane zahteve za povećanjem plata, rekao je potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos za nemački list Süddeutsche Zeitung, preneo je portal Danas pozivajući se na Seebiz.

Prema Guindosovim rečima, potrebno je izbeći spiralu plate-inflacija, „jer ona ne poznaje pobednike“.

Priznao je, ipak, da zaposleni opravdano očekuju rast plata zbog skoka cena, ali se, prema njegovim rečima, spomenuta spirala mora izbeći.

“Sindikati bi mogli biti skloni postavljanju preteranih zahteva za povećanjem plata. Moramo biti oprezni”, rekao je bivši španski ministar finansija dodavši da, će ako se nađemo u spirali inflacije plata, ECB morati da podigne kamatne stope više nego što bi inače, a to bi dodatno pooštrilo uslove finansiranja i zaustavilo ekonomsku aktivnost.

Visoka inflacija poslednjih meseci, daleko iznad srednjoročnog cilja ECB od dva odsto i još uvek na nivoima koje u Evropi nisu viđene decenijama, dovela je do značajnog realnog smanjenja životnog standarda Evropljana.

U celoj Evropi radničke organizacije su pojačale napore za povećanje plata, uključujući i štrajkove, a pregovaračka moć zaposlenih u nekim industrijama takođe je ojačana nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Sve to pojačava inflatorne pritiske u ekonomiji i povećava rizik od inflatone spirale u kojoj zbog rasta cena raste i pritisak da se povećaju plate, što povećava troškove i deluje na dalje povećanje cena, preneo je Danas.

  • GOCA BG

    12.2.2023 #1 Author

    Opravdano ocekuju povecanja plata,sve je poskupelo i moraju plate da prate inflaciju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...