Blagi rast nenaplativih kredita

ECB upozorava banke da paze na kvalitet svoje imovine

EU

14.2.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ECB upozorava banke da paze na kvalitet svoje imovine ECB upozorava banke da paze na kvalitet svoje imovine
Banke u evrozoni moraju biti na oprezu u neizvesnom okruženju, poručila je predsednica odbora za nadzor pri Evropskoj centralnoj banci (ECB), upozorivši na naznake... ECB upozorava banke da paze na kvalitet svoje imovine

Banke u evrozoni moraju biti na oprezu u neizvesnom okruženju, poručila je predsednica odbora za nadzor pri Evropskoj centralnoj banci (ECB), upozorivši na naznake problema u imovini velikih zajmodavaca, preneo je SeeBiz pozivajući se na N1 Hrvatska.

„Već su se pojavile jasne naznake da kvalitet imovine značajnih institucija počinje da se pogoršava“, rekla je Klaudija Buh (Claudia Buch) u govoru na skupu u Kući evra u Briselu.

Do kraja 2022. udeo nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo se neprekidno smanjivao, a od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskom nivou, napomenula je Buh.

Supervizija kreditnih rizika se u poslednje vreme fokusirala na „osetljive sektore“ poput sektora komercijalnih nekretnina, koji beleži probleme zbog visokih troškova finansiranja i troškova gradnje.

„Uzorak banakarskih kredita kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo da udvostruči udeo kredita za kompanije – gubitaše na čak 26 odsto“, izračunala je ECB u izveštaju objavljenom krajem prošle godine.

„Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da verovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi postati značajno ‘pojačalo'“, upozorili su iz ECB.

Banke su danas “bolje kapitalizovane i otpornije nego što su bile pre 10 godina, kada je osnovana bankarska unija”, naglasila je Buch u govoru, ali i poručila da nema opuštanja.

„Strukturne promene u realnoj privredi, novi rizici, digitalizacija i pojačana konkurencija mogu predstavljati izazov za poslovne modele banaka“, ocenila je Buh.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...