najsnažnijim rastom nominalnih troškova u prvom kvartalu

Hrvatska četvrta u EU po rastu troškova rada

EU

26.6.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska četvrta u EU po rastu troškova rada Hrvatska četvrta u EU po rastu troškova rada
Hrvatska se u prvom kvartalu svrstala u grupu zemalja Evropske unije sa najsnažnijim rastom nominalnih troškova rada po satu, koji se na evropskom nivou... Hrvatska četvrta u EU po rastu troškova rada

Hrvatska se u prvom kvartalu svrstala u grupu zemalja Evropske unije sa najsnažnijim rastom nominalnih troškova rada po satu, koji se na evropskom nivou stabilizovao blizu najvišeg nivoa od kada Evropski zavod za statistiku objavljuje podatke.

Kalendarski prilagođeni nominalni troškovi rada po satu u evrozoni porasli su pet odsto u prvom tromesečju, samo neznatno slabije nego na kraju 2022. godine kada su porasli za 5,6 procenata, najviše od početka 2010. godine, piše Poslovni dnevnik.

Troškovi zarada u evrozoni porasli su na početku godine za 4,6 odsto, a troškovi doprinosa za 6,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U EU su porasli za pet odnosno 6,1 procenat. U obe oblasti su početkom godine najviše porasli nominalni troškovi rada po satu u sektoru usluga, i to za 5,5 odsto u evrozoni i 5,8 odsto u EU.

Među zemljama EU nominalni troškovi rada po satu u Bugarskoj su najviše porasli u prva tri meseca ove godine, za 15,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Slede Rumunija i Litvanija (+14,3 odsto i +13,7 odsto, respektivno).

Hrvatska je takođe u „dvocifrenoj” grupi sa povećanjem kalendarski prilagođenih nominalnih troškova rada po satu u prvom kvartalu od 11,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, najvećim od ulaska u EU. U četvrtom kvartalu 2022. godine porasli su za 9,2 odsto, prema podacima Eurostata.

Troškovi plata porasli su u Hrvatskoj početkom godine za 11,3 odsto, nakon rasta od 9,2 odsto u poslednja tri meseca prošle godine. Troškovi doprinosa porasli su za 11,8 odsto, nakon povećanja od devet odsto u poslednja tri meseca 2022. godine.

Najbliža Hrvatskoj po rastu ukupnih nominalnih troškova rada po satu početkom godine bila je Estonija, gde su porasli za 11,7 odsto. Troškovi rada najviše su porasli u Finskoj, za 0,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...