Smanjenje poreske stope dovelo do povećanja troška

Kako su Nemice zakinute za uštedu od smanjenja PDV-a na higijenske proizvode

EUU fokusu

18.8.2024 15:15 Autor: Milica Rilak 3

Kako su Nemice zakinute za uštedu od smanjenja PDV-a na higijenske proizvode Kako su Nemice zakinute za uštedu od smanjenja PDV-a na higijenske proizvode
Smanjenje PDV-a u Nemačkoj na higijenske uloške i tampone dovelo je do znatno viših prodajnih cena tzv. dnevnih uložaka, pokazala je studija minhenskog Ifo... Kako su Nemice zakinute za uštedu od smanjenja PDV-a na higijenske proizvode

Smanjenje PDV-a u Nemačkoj na higijenske uloške i tampone dovelo je do znatno viših prodajnih cena tzv. dnevnih uložaka, pokazala je studija minhenskog Ifo instituta, koji je analizirao cene proizvoda za žensku higijenu od početka 2020. godine.

To, kako su istakli istraživači Ifo, znači da su žene izgubile deo poreske olakšice zamišljene kao način da im se olakša finansijska situacija.

PDV je, kako podseća ifo u saopštenju, 2020. godine smanjen sa 19 na sedam odsto kako bi se ublažila poreska diskriminacija žena pri kupovini higijenskih proizvoda.

„Smanjenje PDV-a na higijenske uloške i tampone u potpunosti je sprovedeno u delo, što je retko i verovatno rezultat pritiska javnosti, peticija i intenzivnog medijskog izveštavanja“, konstatovao je koautor studije Paskal Zamorski (Pascal Zamorski).

Međutim, kompanije koje nude tampone i uloške gotovo istovremeno su značajno povećale cene dnevnih uložaka, koji nisu bili obuhvaćeni smanjenjem PDV-a.

Image by Freepik

„Daleko od očiju javnosti, kompanije su profitirale od političke mere koja je trebalo da rastereti žene potrošače“, objasnio je Zamorski.

Tako je smanjena stopa PDV samo naizgled dovela do finansijskog rasterećenja žena i veće pravičnosti. Oko trećine žena koje redovno kupuju uloške i tampone takođe koriste dnevne uloške, što znači da su zbog toga izgubile bar deo poreske olakšice.

„Pored toga, žene koje uglavnom kupuju dnevne uloške čak su prošle lošije kao potrošači zbog takve reforme stope PDV-a“, ukazao je koautor studije Florijan Noumeier (Florian Nojmarer), takođe iz instituta Ifo.

Ova situacija, kako se ističe u zaključku autora, ilustruje koliko je važno u poreskoj politici razmotriti interakcije između različitih proizvoda i tržišta.

„Poreske mere moraju uzeti u obzir i direktne efekte na ciljne proizvode i indirektne efekte na srodna dobra. To je jedini način da se izbegnu neželjene posledice“, rekao je Nojmarer.

  • HANA

    18.8.2024 #1 Author

    A na čemu Srpkinje nisu zakinute?
    Ni bebi-oprema nema prednost.
    Da ne kometarišemo sve ostalo.

    Odgovori

  • VALERIJA

    18.8.2024 #3 Author

    Slažem se da ni kod nas nije ništa bolja situacija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.