Uoči posete francuskog predsednika Srbiji

Makron dolazi zbog dogovora o Rafalima, energetici i veštačkoj inteligenciji

AnalizaEUInfrastrukturaInvesticije

26.8.2024 15:04 Autor: Vladimir Jokanović 5

Makron dolazi zbog dogovora o Rafalima, energetici i veštačkoj inteligenciji Makron dolazi zbog dogovora o Rafalima, energetici i veštačkoj inteligenciji
Suština predstojeće dvodnevne zvanične posete Beogradu (29-30. avgust) francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) trebalo bi da bude kupovina novih borbenih aviona za Vojsku... Makron dolazi zbog dogovora o Rafalima, energetici i veštačkoj inteligenciji

Suština predstojeće dvodnevne zvanične posete Beogradu (29-30. avgust) francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) trebalo bi da bude kupovina novih borbenih aviona za Vojsku Srbije. Reč je o novoj generaciji Rafala, rekao je za Biznis.rs profesor dr Slobodan Zečević, naučni savetnik u Institutu za evropske studije u Beogradu.

„Govori se da bi to bili novi avioni koji bi zamenili rusko naoružanje iz sovjetskog doba, avione Mig-29. Govori se i da bi vrednost posla bila oko tri milijarde evra“, naveo je Zečević.

Prema njegovim rečima, Makronova poseta je ugovorena u aprilu, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u poseti Parizu i Jelisejskoj palati.

Prilikom prethodne Makronove posete Srbiji, u julu 2019. godine, francuske direktne investicije u našoj zemlji iznosile su nešto više od 750 miliona evra, prema podacima Privredne komore Srbije, dok se danas procenjuju na oko 1,2 milijarde evra.

Po rečima pomoćnika direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojana Stanića oko 300 kompanija sa većinskim francuskim vlasništvom kapitala posluje u Srbiji, preneo je RTS.

„Dve zemlje imaju ne samo ekonomsku, nego i značajnu kulturnu saradnju“, istakao je Stanić, navodeći tom prilikom da je letos održan Poslovni forum Srbije i Francuske. Takođe, kroz projekat „Srpska kuća“ u Parizu, koji je trajao tokom održavanja letnjih Olimpijskih igara promovisana je srpska privreda.

Zastave Srbije i Francuske
Foto: Shutterstock

Francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar (Pierre Koshar) izjavio je u junu da je održavanje Foruma jasan znak vitalnosti odnosa između Francuske i Srbije. On je takođe naglasio da je od Makronove prethodne posete 2019. privredna razmena između dve zemlje utrostručena u poslednjih 10 godina. Vrednost ukupne robne razmene u prošloj godini iznosila je 1,8 milijardi evra.

Francuske kompanije u Srbiji sprovode strateške projekte, ocenio je francuski ambasador, rekavši da misli na aerodrom Nikola Tesla, kojim upravlja VINCI, projekat beogradskog metroa, koji uključuje nekoliko francuskih kompanija ili Centar za upravljanje otpadom kojim upravlja Veolia. On je dodao tom prilikom da su energetika, transport i održivi razvoj vodeći sektori bilateralne saradnje, u kojima francuske kompanije stavljaju svoje znanje na uslugu Srbiji. Košar je rekao da Francuska i njene kompanije takođe mogu doprineti uspehu manifestacije Expo 2027 u Beogradu.

Stanić je izneo očekivanja da će se pregovarati o Rafalima i najavio saradnju dve zemlje u oblasti visoke tehnologije, što je Zečević takođe istakao kao jednu od mogućih tema razgovora Makrona i Vučića.

„Moguća je saradnja u oblasti energetike, zapravo pripremanje energetskog sistema Srbije za usaglašavanje sa francuskim standardima i normama, jer je moguća zajednička izgradnja hidoelektrana i kasnije nuklearnih elektrana. Tu je i saradnja u oblasti novih tehnologija, tu je Schneider Electric koji ima svoje pogone u Srbiji“, kazao je Zečević.

Schneider Electric jedna je od deset francuskih kompanija koje su najviše investirale u Srbiji. Prema tvrdnji ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislava Momirovića, Srbija je privukla 80 odsto francuskih investicija u regionu.

Francuski predsednik iskoristiće putovanje u Srbiju krajem ovog meseca da razgovara o jačanju ekonomskih veza između zemalja i ulozi Srbije u sektoru veštačke inteligencije, saopštila je prošle nedelje Makronova kancelarija. Srbija se pozicionirala kao regionalni lider u istraživanju veštačke inteligencije i predsedavaće Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, inicijativom koju su pokrenuli Makron i kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) kako bi nadgledali odgovoran razvoj veštačke inteligencije 2025. godine, preneo je Reuters.

  • Mike

    26.8.2024 #1 Author

    Veseli se srBski rode…🤣(posebno na Kosovu).

    Odgovori

  • SENSEI

    27.8.2024 #2 Author

    Reklo bi se da Srbija i Francuska nisu na istoj razmeri nekad i sad

    Odgovori

  • Milan

    27.8.2024 #3 Author

    Treba da radimo na tome da AI zameni političare.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.8.2024 #4 Author

    Ne dolazi Makron zbog nas,nego zbog interesa koji mogu imati od nas..

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.9.2024 #5 Author

    Ili za nuklearni otpad, jer je Francuskoj to bitnije, dok Vučić još ima ministarstva sile u svojim rukama.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.