Ekonomski problemi zbog inflacije i rata u Ukrajini

Najavljeno oko 70.000 otpuštanja u evropskim kompanijama

EU

28.3.2024 13:07 Autor: Vladimir Jokanović 6

Najavljeno oko 70.000 otpuštanja u evropskim kompanijama Najavljeno oko 70.000 otpuštanja u evropskim kompanijama
Šest evropskih banaka najavilo je od decembra da će otpustiti oko 8.400 zaposlenih. Otpuštanja su najavljena i u evropskoj industriji automobila, inženjeringu, tehnološkim kompanijama... Najavljeno oko 70.000 otpuštanja u evropskim kompanijama

Šest evropskih banaka najavilo je od decembra da će otpustiti oko 8.400 zaposlenih. Otpuštanja su najavljena i u evropskoj industriji automobila, inženjeringu, tehnološkim kompanijama i u trgovini. Ovaj trend posledica je, pre svega, visoke inflacije i uticaja rata u Ukrajini.

Reč je o bankama Banco BPM, Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Lloyds i Societe Generale, prenosi Reuters pozivajući se na zvanična saopštenja samih banaka. Istovremeno, evropska automobilska industrija najavila je otpuštanje više od 21.500 zaposlenih u kompanijama Bosch, Continental, Forvia, Polestar, Stellantis i Volvo.

Najviše otpuštanja očekuje se u naredne dve godine u kompaniji Forvia, oko 10.000, oko 6.200 u kompaniji Bosch, i u Stellantisu u Italiji oko 3.000. Za isti period najavljena su u industrijskom i inženjerskom sektoru otpuštanja oko 4.370 zaposlenih, u kompanijama Nibe Industrier, Sandvik, Tata Steel u Holandiji i Valmet.

U sektoru maloprodaje najavljeno je više od 11.000 otkaza zbog pada potrošnje u Evropi. Otpuštanja se očekuju u kompanijama H&M, Sainsbury, Unilever i Barry Callebaut. Najviše otpuštanja najavio je Unilever, oko 7.500.

Evropski tehnološki sektor sprema se da otpusti više od 14.600 zaposlenih u kompanijama Ericsson, Vodafone, Telefonica i SAP. Nemačka softverska kompanija SAP najavila je restruktuiranje 8.000 radnih mesta, koje će zameniti veštačka inteligencija.

U ostalim sektorima, od nemačkog farmaceutskog giganta Bayer do energetske kompanije Shell, takođe se očekuju otpuštanja više hiljada ljudi, ali njihov broj nije određen, osim za nekih 4.720 zaposlenih. Kada se sabere broj najavljenih smanjenja radnih mesta u Evropi to je blizu 70.000, a kada se tome dodaju ostale najave taj broj verovatno je veći za još neku desetinu hiljada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...