auto-industrija naročito ugrožena

Otpuštanja zaposlenih pogodila sve sektore u Evropi

EUFirme u fokusu

24.5.2023 12:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otpuštanja zaposlenih pogodila sve sektore u Evropi Otpuštanja zaposlenih pogodila sve sektore u Evropi
Snažna inflacija, povećanje kamatnih stopa i nepredvidiva ekonomska kretanja izazivaju sve više kompanija da otpuštaju zaposlene u Evropi. Naime, ukidanje radnih mesta na kontinentu... Otpuštanja zaposlenih pogodila sve sektore u Evropi

Snažna inflacija, povećanje kamatnih stopa i nepredvidiva ekonomska kretanja izazivaju sve više kompanija da otpuštaju zaposlene u Evropi.

Naime, ukidanje radnih mesta na kontinentu raste, posebno u sektoru telekomunikacionih kompanija, otpuštanja utiču na skoro svaki sektor u Evropi – tehnologiju, proizvodnju, i naročito na auto-industriju, piše Anadolu Agency.

Vodafon je prošle nedelje najavio da će otpustiti 11.000 zaposlenih u naredne tri godine, kako bi smanjio svoje troškove i ubrzao rast. Kompanija koja ima 104.000 zaposlenih širom sveta objavila je u martu da planira da otpusti 1.000 zaposlenih u Italiji i 1.300 u Nemačkoj.

BT, kompanija koja takođe želi da smanji svoje troškove, planira da otpusti 40.000 do 55.000 zaposlenih do 2030. godine. Ukupan broj zaposlenih će se smanjiti sa 130.000 na 75.000-90.000 od 2030. godine.

Švedski proizvođač telekom opreme Ericsson takođe će smanjiti broj zaposlenih širom sveta za 8.500, dok je švajcarski proizvođač računarske opreme Logitech u martu najavio otpuštanje 300 ljudi. Nokia planira da otpusti 208 zaposlenih.

Kada je u pitanju auto-industrija, Volvo, Peugeot, Citroen, Fiat, Alpha Romeo i Maserati najavili su otpuštanja svojih radnika.

Švedski Volvo planira da reorganizuje proizvodnju autobusa i otpusti 1.600 zaposlenih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...