Svaki drugi stanovnik Evropske unije poseduje svoje vozilo

Najviše automobila po glavi stanovnika na severu Italije, najmanje na Peloponezu

AutomobiliEU

28.7.2022 17:05 Autor: Stanislav Stanišić 2

Najviše automobila po glavi stanovnika na severu Italije, najmanje na Peloponezu Najviše automobila po glavi stanovnika na severu Italije, najmanje na Peloponezu
Najviše automobila po stanovniku u Evropskoj uniji ima severozapadni region Italije Valle d’Aosta – 1.787 vozila na 1.000 stanovnika, što je skoro deset puta... Najviše automobila po glavi stanovnika na severu Italije, najmanje na Peloponezu

Najviše automobila po stanovniku u Evropskoj uniji ima severozapadni region Italije Valle d’Aosta – 1.787 vozila na 1.000 stanovnika, što je skoro deset puta više od broja četvorotočkaša na Peloponezu, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Na regionalnom nivou postojale su značajne razlike u vlasništvu vozila, dok je zbirno posmatrajući teritoriju Evropske unije (EU) u 2020. godini bilo 0,53 putničkih automobila po stanovniku.

Određeni regionalni dispariteti ne utiču na opštu sliku, tako da se, prema očekivanju, u istočnim zemljama beleže manje brojke.

Prema stepenu motorizacije u Italiji se u 2020. godini beleži tri od pet najvećih stopa broja putničkih automobila na 1.000 stanovnika: Valle d’Aosta (1.787), pokrajine na severu Trento (1.285) i Bolcano (871). U vrhu liste slede holandski Flevoland (857) i finski region Olandskih ostrva (840 vozila).

Ove regionalne stope često su povezane sa ekonomskom situacijom, ali na njih mogu uticati i specifične okolnosti. Recimo, na visoku stopu motorizacije u Valle d’Aosta utiču pravila oporezivanja, a visoka stopa u Flevolandu je povezana sa njegovom lokacijom u blizini većeg grada.

S druge strane, najniže stope motorizacije prijavljene su u dve prekomorske države koju su pod francuskim suverenitetom i tri grčka regiona: Majotu (72), Peloponezu (186), Francuskoj Gvajani (209), Centralnoj Grčkoj (238) i Severnom Egeju (261 automobil na hiljadu stanovnika).

Izvor: Eurostat

Najviše komunalnih vozila u Španiji

Sasvim je drugačija slika kada se posmatraju komunalna vozila (kamioni, tegljači i specijalna vozila, osim prikolica i poluprikolica), gde nisu uočene sistemske razlike između regiona zapadne i istočne Evrope. Učešće komunalnih vozila u ukupnom broju drumskih vozila u regionu zavisi od više faktora.

Među njima su regionalni transportni sistemi i infrastruktura za različite vidove transporta tereta, kao što su auto-putevi, železničke linije, luke i kapaciteti aerodroma. Ekonomske karakteristike regiona takođe igraju ulogu.

Dvanaest od 15 najvećih regiona EU sa najnižim udelom komunalnih vozila nalazi se u urbanizovanim oblastima Nemačke (u rasponu između 7,4 i 9,7 odsto). S obzirom na nedostatak podataka za 2020. godinu za Grčku (koja je imala najveći udeo komunalnih u ukupnom broju vozila 2019.), na prvom mestu je Španija (devet od 15 vozila).

Najviše stope su u regionima Kanarskih ostrva (25,4 odsto) i Katalonije (19,4 odsto).

U Srbiji 2,2 miliona registrovanih automobila

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je tokom 2021. godine bilo 2.235.794 registrovanih automobila – za 70.976 više nego godinu pre. Rast je zabeležen i kod svih drugih drumskih motornih vozila – motocikala, teretnih, priključnih, radnih – osim kod mopeda čiji je broj manji za 441. Objavljeni su i podaci o broju prvi put registrovanih vozila tokom prošle godine. Procenat rasta je najveći kod automobila – čak 39,1 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...