Rast izazvan padom cene energenata

Nakon šest kvartala u minusu, EU zabeležila trgovinski suficit

EU

29.8.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nakon šest kvartala u minusu, EU zabeležila trgovinski suficit Nakon šest kvartala u minusu, EU zabeležila trgovinski suficit
Evropska unija je u drugom tromesečju zabeležila mali trgovinski suficit od milijardu evra, saopštio je Evrostat. U EU je zabeležen trgovinski suficit prvi put... Nakon šest kvartala u minusu, EU zabeležila trgovinski suficit

Evropska unija je u drugom tromesečju zabeležila mali trgovinski suficit od milijardu evra, saopštio je Evrostat.

U EU je zabeležen trgovinski suficit prvi put nakon šest uzastopnih kvartala trgovinskog deficita, pre svega zbog pada cena energenata.

Ovo je mnogo bolji rezultat u odnosu na treći kvartal 2022. godine kada je EU zabeležila trgovinski deficit od čak 155 milijardi evra, prenosi Euronews.

Izvoz energenata u zemlje van EU je u drugom kvartalu pao za 15,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a uvoz sirovina za 10,9 odsto.

U drugom kvartalu 2023. godine je EU imala trgovinski suficit od 15,6 milijardi evra u kategoriji hrana, piće i duvan, kao i suficit od 48,5 milijardi evra u trgovini hemikalijama.

Deficit u trgovini energentima iznosi 100 milijardi evra, što je bolje nego u prvom kvartalu, kada je u ovoj kategoriji zabeležen trgovinski deficit od 115,3 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...