Potraga za stručnjacima

Nemačka gradi fabrike čipova, ali ko će u njima da radi?

EUU fokusu

18.9.2023 13:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka gradi fabrike čipova, ali ko će u njima da radi? Nemačka gradi fabrike čipova, ali ko će u njima da radi?
U Nemačkoj se planira izgradnja novih fabrika čipova preko potrebnih industriji. Država pomaže gradnju, ali to nije dovoljno. Mora da krene u „ofanzivu“ da... Nemačka gradi fabrike čipova, ali ko će u njima da radi?

U Nemačkoj se planira izgradnja novih fabrika čipova preko potrebnih industriji. Država pomaže gradnju, ali to nije dovoljno. Mora da krene u „ofanzivu“ da nađe stručnjake koji će u tim fabrikama da rade, saopštilo je udruženje Bitkom.

„Ako milijardama novca poreskih obveznika podržimo nove fabrike čipova, onda su nam potrebna i finansijska sredstva za obuku kvalifikovanih radnika koji će tamo raditi, bez obzira da li iz budžeta savezne vlade ili pokrajinskih“, rekao je predsednik Bitkoma Ralf Vintergerst (Ralf Wintergerst), prenosi DPA.

U IT sektoru je sada slobodno 137.000 radnih mesta, rekao je Vintergerst za list Münchner Merkur.

Proizvođači čipova planiraju fabrike u Magdeburgu i Drezdenu zahvaljujući pomoći države. Oko 90 odsto industrijskih preduzeća u Nemačkoj oslanja se na poluprovodnike, a za 80 odsto oni su neophodni.

Predsednik Bitkoma je apelovao da se olakša useljavanje kvalifikovanih radnika u Nemačku, jer oni mogu da se zapošljavaju širom sveta.

Birokratski procesi su u Nemačkoj i dalje „toliko glomazni da zapravo staju na put političkoj volji da se vrhunski ljudi dovedu u Nemačku“, rekao je Vintergerst.

Pored toga, potrebno je da se u nemačkim školama i na univerzitetima veći broj mladih bavi digitalnom ekonomijom i mikroelektronikom, posebno devojčice i mlade žene.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...