Vlada u Budimpešti može da blokira sve odluke koje zahtevaju jednoglasnost u EU

Nemačka podržava zamrzavanje milijardi evra za Mađarsku

EUU fokusu

12.12.2022 18:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačka podržava zamrzavanje milijardi evra za Mađarsku Nemačka podržava zamrzavanje milijardi evra za Mađarsku
Nemačka se zalaže za zamrzavanje milijardi evra iz kase Evropske unije namenjenih Mađarskoj, rekla je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock). Predlozi Evropske... Nemačka podržava zamrzavanje milijardi evra za Mađarsku

Nemačka se zalaže za zamrzavanje milijardi evra iz kase Evropske unije namenjenih Mađarskoj, rekla je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock).

Predlozi Evropske komisije u tom smislu su „veoma dobri,“ rekla je Berbokova na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Unije u Briselu. „Ovde se radi o našim vrednostima, o našoj vladavini prava kao EU u celini.“

Komisija je nedavno obnovila preporuku da se zamrznu sredstva od oko 7,5 milijardi evra namenjenih Mađarskoj dok desničarska vlada premijera Viktora Orbana u potpunosti ne sprovede obećanja o vladavini prava, prenosi DPA.

Za ili protiv ovog predloga sada treba da glasaju zemlje članice. Za usvajanje je potrebna kvalifikovana većina – to jest, najmanje 15 od 27 država EU mora da se složi i zajedno da predstavljaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva Unije.

Dalji razvoj događaja se grozničavo iščekuje, posebno zato što Mađarska ima na raspolaganju sredstva da pritiska EU.

Vlada u Budimpešti može da blokira sve odluke koje zahtevaju jednoglasnost u EU. To se, na primer, odnosi na sankcije Rusiji ili odluke o međunarodnom minimalnom porezu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...