Italijanski guverner optimista da će željeni cilj biti ranije ostvaren

Pad troškova energije obara inflaciju u zoni evra

EU

18.7.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad troškova energije obara inflaciju u zoni evra Pad troškova energije obara inflaciju u zoni evra
Član Upravnog saveta Evropske centralne banke Ignacio Visko (Ignazio Visco) rekao je da bi inflacija mogla da se smanji brže nego što je centralna... Pad troškova energije obara inflaciju u zoni evra

Član Upravnog saveta Evropske centralne banke Ignacio Visko (Ignazio Visco) rekao je da bi inflacija mogla da se smanji brže nego što je centralna bankarska institucija zone evra predvidela prošlog meseca, jer pad troškova energije nastavlja da utiče na širi raspon cena.

Očekuje se da će niže cene robe, uključujući prirodni gas, imati sve veći uticaj, rekao je Visko za Bloomberg.

„Pošto primećujemo značajno smanjenje cena energije, moramo očekivati da će se to videti i u osnovnoj inflaciji u narednim mesecima, svakako do kraja godine“, rekao je Visko u Gandinagaru u Indiji, gde prisustvuje sastanku G20.

„ECB predviđa da će do kraja 2025. godine ponovo biti željenih dva odsto — moj utisak je da bi to moglo biti brže“, rekao je Visko, koji je takođe na čelu Banke Italije.

Zvaničnici planiraju da podignu kamatne stope za još 25 baznih poena na sastanku sledeće nedelje. Nejasno je da li će ovo označiti kraj ili će se najteža kampanja pooštravanja u istoriji centralne banke nastaviti na sledećem skupu u septembru.

U ranijoj Bloo,bergovoj anketi, ekonomisti su izrazili očekivanja da će depozitne kamatne stope da se povećaju do četiri odsto sa sadašnjih 3,5 odsto. Međutim, i stručnjaci su podeljeni što se tiče ishoda – dok jedni sugerišu da bi povećanja trebalo da se produže do jeseni, drugi su zabrinuti zbog štete po ekonomsku ekspanziju nakon što je zona evra tokom zime pala u recesiju.

„Postoji rizik da se uradi previše i mislim da moramo biti oprezni u vezi sa tim“, rekao je Visko. „Postoji i rizik da ćemo učiniti premalo, tako da moramo da budemo uravnoteženi i da odlučujemo na osnovu pristiglih informacija.

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim Nagel) rekao je u ponedeljak da očekuje još jedno povećanje ovog meseca i da će svaki potez u septembru zavisiti od novih podataka.

Kreatori monetarne politike su posebno zabrinuti zbog bazne inflacije. Prošlog meseca je dostigla 5,4 odsto, iako je ECB prognozirala da će usporiti na 2,2 odsto u četvrtom kvartalu 2025. godine.

Visko, koji bi trebalo da se povuče sa pozicije u ECB kasnije ove godine, rekao je da je uveren da plan može biti ostvaren bez ekonomskog pada. „Mislim da ne treba da imamo recesiju“, rekao je Visko. „Možemo ostvariti dezinfaciju ekonomije bez recesije. Moramo da budemo oprezni u vezi sa tim.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...