deseti mesec zaredom

Prodaja automobila u EU snažno porasla i u maju

AutomobiliEULifestyle

26.6.2023 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Prodaja automobila u EU snažno porasla i u maju Prodaja automobila u EU snažno porasla i u maju
Prodaja automobila u Evropskoj uniji (EU) snažno je porasla i u maju, deseti mesec zaredom, saopšteno je iz Udruženja proizvođača automobile (ACEA). „U maju... Prodaja automobila u EU snažno porasla i u maju

Prodaja automobila u Evropskoj uniji (EU) snažno je porasla i u maju, deseti mesec zaredom, saopšteno je iz Udruženja proizvođača automobile (ACEA).

„U maju je u 26 zemalja EU, bez Malte, registrovano gotovo milion novih automobila, 18,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu“, naveli su iz ACEA. U aprilu je prodaja skočila 17,2 odsto, prenosi Mina.

Evropsko tržište poraslo je tako u maju deseti mesec zaredom, predvođeno skokom na vodećim tržištima na čelu s Italijom, gde je prodaja porasla gotovo za četvrtinu.

U Nemačkoj i Francuskoj porasla je 19,2 odsto odnosno 14,8 odsto. Najskromniji rast beležila je Španija, 8,3 odsto.

„U periodu od januara do maja tržište ličnih automobila EU poraslo je 18 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, uz registrovanih 4,4 miliona vozila“, utvrdila je ACEA.

Iako se tržište oporavilo, rezultat je i dalje 23 odsto manji nego u prvih pet meseci pretpandemijske 2019. godine, kada je registrovano 5,7 miliona novih automobila.

U grupi vodećih tržišta, najviše je u prvih pet ovogodišnjih meseci porasla prodaja u Španiji i Italiji, 26,9 odsto odnosno 26,1 odsto.

Dvocifrene stope rasta beležile su i Francuska i Nemačka, od 16,3 odsto, odnosno 10,2 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...