po prvi put nadmašila gas

Proizvodnja struje iz solarne i energije vetra dostigla rekordnih 22 odsto u EU

EUU fokusu

18.5.2024 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Proizvodnja struje iz solarne i energije vetra dostigla rekordnih 22 odsto u EU Proizvodnja struje iz solarne i energije vetra dostigla rekordnih 22 odsto u EU
Pregled globalnog energetskog analitičkog centra Ember pokazao je da su vetar i solarna energija proizveli rekordnih 22 odsto električne energije u EU prošle godine... Proizvodnja struje iz solarne i energije vetra dostigla rekordnih 22 odsto u EU

Pregled globalnog energetskog analitičkog centra Ember pokazao je da su vetar i solarna energija proizveli rekordnih 22 odsto električne energije u EU prošle godine i po prvi put prestigli gas, koji je činio 20 procenata.

Udeo energije uglja iznosio je 16 odsto. Prema sporazumu, 42 odsto vodonika koji se koristi u industriji trebalo bi da dolazi iz obnovljivih goriva nebiološkog porekla do 2030. i 60 odsto do 2035, prenosi Politika.

Zemlje Evropske unije i pregovarači iz parlamenta EU postigli su poslednjeg dana aprila privremeni dogovor o povećanju udela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu bloka na 42,5 odsto ukupne potrošnje do 2030. Trenutni cilj je 32 procenta, javlja AP, a prenosi Bilten Nacionalnog naftnog komiteta.

Kako bi ispunila cilj EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine, izvršna komisija EU podržala je cilj od 45 odsto.

Savet i Evropski parlament ostavili su otvorena vrata za takvo povećanje, dogovorivši se o „dodatnih 2,5 odsto indikativnih dopuna koje bi omogućile dostizanje 45 procenta”, javlja AP.

Fosilna goriva pokrila su 23 odsto proizvodnje električne energije u EU prošlog meseca, što je pad u odnosu na prethodni rekordno niski nivo od 27 procenata postignut u maju 2023., naveo je energetski Ttink – Tank u izveštaju.

Proizvodnja uglja i gasa je naglo pala, pri čemu ugalj čini skoro odsto miksa električne energije, a gas 12 procenata. Prošlog meseca, vetar i solarna energija dosegli su novi rekord proizvodnje, generirajući po prvi put oko 34 odsto električne energije u EU, nadmašivši prethodni rekord iz maja prošle godine od 31 procenat.

 • Manja

  19.5.2024 #1 Author

  Na to se treba ugledati i sprovesti kod nas… mozda bude tako jednog dana…

  Odgovori

 • MAXMAD

  19.5.2024 #2 Author

  Mora se ulagati još.

  Odgovori

 • ZVEZDA

  19.5.2024 #3 Author

  Jako zanimljivo

  Odgovori

 • ZELJKA

  19.5.2024 #4 Author

  Korisne informacije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...