trgovina vredna 27 milijardi evra, od čega su španski zapisi činili polovinu

Rekordna nedeljna prodaja evropskih državnih obveznica

BankeBerzaEUInvesticije

8.6.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordna nedeljna prodaja evropskih državnih obveznica Rekordna nedeljna prodaja evropskih državnih obveznica
Evropske vlade su ove nedelje prikupljala finansijska sredstva najbržim tempom u poslednje tri godine, koristeći prednosti stabilnih tržišnih uslova pre uobičajenog letnjeg zatišja u... Rekordna nedeljna prodaja evropskih državnih obveznica

Evropske vlade su ove nedelje prikupljala finansijska sredstva najbržim tempom u poslednje tri godine, koristeći prednosti stabilnih tržišnih uslova pre uobičajenog letnjeg zatišja u zaduživanju i još jednog pomaka više u kamatnim stopama.

Prodaja duga preko banaka dostigla je blizu 27 milijardi evra (29 milijardi dolara), pri čemu je Španija činila skoro polovinu, iskoristivši potražnju veću od 85 milijardi evra za prodaju svojih 13 milijardi evra desetogodišnjih obveznica. Evropska unija je na drugom mestu sa prodajom dvostruke tranše od sedam milijardi evra u utorak, piše Bloomberg.

Ukoliko prodaju u ovom trenutku državne uprave za dug mogu da izbegnu negativan uticaj još viših kamatnih stopa, pri čemu se očekuje da će Evropska centralna banka povećati troškove zaduživanja za najmanje još pola poena kako bi smirila inflaciju.

Iako tržišta sada izgledaju relativno mirno, ove godine su već bila prisutna velika previranja u finansijskoj industriji, uz kolapse brojnih banaka.

Čini se da je ta kriza prošla, ali emitenti moraju i dalje biti oprezni srednjoročno. Agresivno monetarno pooštravanje od strane centralnih banaka i dalje se širi na tržišta, što znači da se ne mogu isključiti dalja previranja.

Prodaja duga evropskih zemalja od 26,85 milijardi evra ove nedelje je najveća od oktobra 2020. godine. Ne računajući taj mesec, kada je EU dala svoju prvu ponudu socijalnih obveznica, to je najviše od juna 2020.

Na širem primarnom tržištu obveznica, emisija ove sedmice dostigla je ekvivalent od oko 64 milijarde evra, što je najviše od početka februara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg, a koji obuhvataju kompanije, finansije i zajmoprimce iz javnog sektora.

Stručnjaci u Mizuho International procenjuju da će oko 880 milijardi evra dužničkih hartija dospeti za ovu godinu, u poređenju sa 650 milijardi evra u 2022.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...