Uprkos protestima izmene zakona napreduju ka usvajanju

Senat odobrio penzione reforme u Francuskoj

EU

13.3.2023 11:34 Autor: Vladimir Jokanović 1

Senat odobrio penzione reforme u Francuskoj Senat odobrio penzione reforme u Francuskoj
Francuski Senat izglasao je tokom vikenda odobravanje reforme penzionog sistema, dok se u Parizu i drugim gradovima nastavljaju protesti zbog nepopularne najave podizanja starosne... Senat odobrio penzione reforme u Francuskoj

Francuski Senat izglasao je tokom vikenda odobravanje reforme penzionog sistema, dok se u Parizu i drugim gradovima nastavljaju protesti zbog nepopularne najave podizanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine na kojoj insistira predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Senatori su usvojili reforme sa 195 glasova za i 112 protiv, čime je predlog korak bliže tome da postane zakon, prenosi France24. Komisija će sada izraditi konačni nacrt zakon, koji će potom biti dostavljen Senatu i Narodnoj skupštini na konačno glasanje.

Premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) ocenila je da je glasanjem za tekst penzione reforme u Senatu, načinjen važan korak ka zakonskoj reformi. Ona je istakla da veruje da vlada ima parlamentarnu većinu za usvajanje zakona. Međutim, ako Makronova vlada ne bude imala neophodnu većinu, Born bi mogla da progura zakon bez glasanja.

To je njeno ustavno sredstvo, iako retko korišćeno i veoma kontroverzno, kako ocenjuju analitičari. Sindikati, koji se žestoko protive penzionj reformi, nadali u se da će masovnim protestima primorati Makrona da odustane od izmena zakona. Makron je prošle nedelje dva puta odbio hitne pozive sindikata da se sastanu sa njim.

Foto: Beta/AP

Ulični protesti koji su nastavljeni tokom vikenda okupili su manji broj demonstranata nego prošle nedelje, kada je protestovalo više od 1,3 miliona ljudi u Francuskoj, prema podacima policije. Osim podizanja starosne granice za odlazak u penziju, reforma predviđa povećanje broja godina za koje zaposleni moraju da uplaćuju doprinose za punu penziju.

Sindikati su pozvali nekoliko sektora francuske privrede na neprekidne štrajkove, uključujući železnički i vazdušni saobraćaj, elektrane, terminale za prirodni gas i službe za sakupljanje smeća. Neprikupljeno đubre počelo je da se gomila u nekim delovima Pariza, a avio-kompanije otkazale su oko 20 odsto letova sa francuskih aerodroma.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuju da oko 63 odsto Francuza odobrava proteste protiv reforme, a 54 odsto njih je za štrajkove i blokade u nekim sektorima. Oko 78 odsto, međutim, navelo je da veruje da će Makron na kraju izboriti usvajanje reforme.

  • TATJANA

    15.3.2023 #1 Author

    Isterace sindikati svoje, nece to dopustiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...