novi pozitivan impuls za fiskalni napredak

S&P podigao kreditni rejting Grčke na investicioni

EU

21.10.2023 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

S&P podigao kreditni rejting Grčke na investicioni S&P podigao kreditni rejting Grčke na investicioni
S&P Global Ratings podigao je kreditni rejting Grčke na investicioni, i to je prvi takav potez jednog od tri velika procenjivača otkako je zemlju... S&P podigao kreditni rejting Grčke na investicioni

S&P Global Ratings podigao je kreditni rejting Grčke na investicioni, i to je prvi takav potez jednog od tri velika procenjivača otkako je zemlju potresla dužnička kriza pre više od decenije.

Odluka od petka stavlja Grčku na BBB- sa stabilnim izgledima, a S&P se pridružio japanskoj kompaniji za Rejting i investicione informacije Inc, nemačkom Scope Ratingu i kanadskom DBRS Morningstaru u podizanju grčke nacije sa „ugrožene“ teritorije. Sve agencije su to učinile nakon reizbora reformističkog premijera Kirijakosa Micotakisa u junu, prenosi Bloomberg.

Micotakis je obećao da će zadržati svoju politiku povoljnu za poslovanje, dok je tržištima jasno stavio do znanja da neće ugroziti budžetsku disciplinu, uprkos dodatnim izdacima tokom leta zbog požara. Takođe je obećao da će smanjiti udeo duga na ispod 140 odsto proizvodnje do 2027, sa visokih 206 procenata u 2020. godini.

„Značajna budžetska konsolidacija postavila je fiskalnu putanju Grčke na stazu koja se znatno poboljšava“, navodi S&P u saopštenju, i dodaje da je grčka vlada bila u mogućnosti da redovno nadmašuje sopstvene budžetske ciljeve, uprkos postepenom povećanju socijalnih transfera.

Grčka ekonomija će se povećati za 2,3 odsto 2023. i na tri odsto u 2024. godini, pokazuju vladine projekcije, što je mnogo bolje od većine evropskih zemalja. Dodaje se i da turizam nastavlja da daje veliki doprinos i ide ka još jednoj rekordnoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...