Zbog pogoršanja budžetskog deficita

S&P smanjio kreditni rejting Francuske

EU

3.6.2024 09:49 Autor: Vladimir Jokanović 1

S&P smanjio kreditni rejting Francuske S&P smanjio kreditni rejting Francuske
Agencija S&P snizila je kreditni rejting Francuske prvi put od 2013. godine, navodeći pogoršanje budžetske pozicije zemlje kao razlog. S&P je opravdao svoju odluku... S&P smanjio kreditni rejting Francuske

Agencija S&P snizila je kreditni rejting Francuske prvi put od 2013. godine, navodeći pogoršanje budžetske pozicije zemlje kao razlog. S&P je opravdao svoju odluku o snižavanju rejtinga druge po veličini ekonomije EU sa „AA“ na „AA-“ navodeći da se predviđa da će budžetski deficit ostati iznad tri procenta BDP-a do 2027. godine.

Sa deficitom od 5,5 procenata BDP-a, budžetski deficit Francuske u 2023. godini je „značajno viši nego što smo prethodno predviđali“, navela je agencija, prenosi France24.

Opšti dug Francuske će se povećati na oko 112 procenata BDP-a do 2027. godine sa približno 109 procenata u 2023. godini, „suprotno našim prethodnim očekivanjima“, dodala je agencija.

Ministar ekonomije Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) ponovio je cilj vlade da smanji javni deficit ispod tri procenta BDP-a do 2027. godine, rekavši za Le Parisien da je glavni razlog za snižavanje rejtinga to što su „spasili francusku ekonomiju“.

Snižavanje kreditnog rejtinga može odvratiti investitore i otežati otplatu duga. Ranije ove godine, uticajne agencije za rejting Moody’s i Fitch poštedele su Francusku snižavanja rejtinga.

S&P je takođe zadržao „stabilne“ izglede za Francusku uz „očekivanja da će realni ekonomski rast ubrzati i podržati budžetsku konsolidaciju vlade“, iako ne dovoljno da smanji visok odnos duga prema BDP-u.

  • ELLA

    4.6.2024 #1 Author

    Proracuni, predvidjanja, analize sve to ne koristi obicnom gradjaninu da bolje zivi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.