Slovenija druga na listi zemalja prema obimu radova

Uprkos krizi zabeležen rast građevinarstva u EU

BiznisEU

18.11.2022 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uprkos krizi zabeležen rast građevinarstva u EU Uprkos krizi zabeležen rast građevinarstva u EU
Obim građevinskih radova u evrozoni u septembru je na mesečnom nivou porastao za 0,1 odsto, a u EU za 0,2 odsto. Na godišnjem nivou... Uprkos krizi zabeležen rast građevinarstva u EU

Obim građevinskih radova u evrozoni u septembru je na mesečnom nivou porastao za 0,1 odsto, a u EU za 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou ta dva područja beleže rast, područje s evrom jedan odsto, a EU 1,4 odsto. Prema evropskim statističarima, Slovenija je zabeležila drugi najveći godišnji rast obima građevinskih radova.

U septembru je u evrozoni obim radova na građevinskim objektima porastao za 0,6 odsto, a na visokogradnji za 0,1 procenat, objavio je Eurostat.

U EU je obim radova na objektima niskogradnje povećan za 1,5 odsto, dok je na visokogradnji smanjen za 0,1 procenat, prenosi SEEbiz.

Među zemljama za koje su bili dostupni podaci, Poljska je zabeležila najveći mesečni pad od 5,8 procenata. Slede Portugal (-2,7 odsto) i Austrija (-2,6 odsto). Najveći rast zabeležila je Rumunija (+3,2 odsto), zatim Švedska (+2,8 odsto) i Mađarska (+2,2 odsto).

Posmatrano na godišnjem nivou, obim radova na visokogradnji u evrozoni porastao je za 0,2 odsto, a na građevinskim objektima za 1,2 odsto. U EU je obim građevinskih radova na visokogradnji porastao za 1,4 odsto, a na objektima niskogradnje za 1,3 odsto.

Među članicama EU najveći godišnji rast zabeležile su Rumunija (+26,2 odsto), Slovenija (+26,1 odsto) i Austrija (+6,3 odsto).

Najveći pad dogodio se u Španiji (-12,3 odsto), Češkoj (-3,7 odsto) i Nemačkoj (-2,6 odsto).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...