Još uvek postoji mogućnost da čelnici evropske monetarne institucije promene stav

Sledeće povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke najverovatnije 50 baznih poena

EU

17.11.2022 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sledeće povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke najverovatnije 50 baznih poena Sledeće povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke najverovatnije 50 baznih poena
Kreatori monetarne politike u Evropskoj centralnoj banci mogli bi usporiti tempo podizanja kamatnih stopa sledećeg meseca, sa povećanjem od 50 baznih poena, navode izvori... Sledeće povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke najverovatnije 50 baznih poena

Kreatori monetarne politike u Evropskoj centralnoj banci mogli bi usporiti tempo podizanja kamatnih stopa sledećeg meseca, sa povećanjem od 50 baznih poena, navode izvori upućeni u situaciju.

Prve diskusije ukazuju da sada nije trenutak za povećanje od 75 baznih poena, navode izvori koji su želeli da ostanu anonimni jer ovi podaci još uvek nisu dostupni za javnost. Ukoliko ne dođe do još jednog iznenadnog rasta inflacije, kako navode, čelnici banke bi mogli saglasiti u vezi sa preduzimanjem manje agresivnih koraka, piše Bloomberg.

Među razlozima za ovakav stav nalaze se sve veći rizici od recesije, mogućnost da popuste pritisci na potrošačke cene i izgledi da će povećanje kamatne stope od 50 baznih poena na dva odsto dovesti do takozvanog neutralnog nivoa koji više ne stimuliše ekonomiju. Takođe, ukazano je i na potrebu da se započnu pregovori o smanjivanju bilansa stanja.

Četiri nedelje pre najvažnije odluke ECB-a u godini, koju će saopštiti 15. decembra, čelnici ove monetarne institucije još uvek imaju dovoljno vremena da promene stav.

Guverner austrijske centralne banke Robert Holcman (Robert Holzmann), koji je ranije zastupao stav o agresivnom povećanju, nije previše govorio o veličini predstojećeg povećanja, a nije ga pominjao ni predsednik nemačkog Bundesbank-a Joakim Nagel (Joachim Nagel).

Njihove kolege iz Estonije i Letonije, delovima evrozone koji snose najveće posledice zbog rasta inflacije, naveli su da je moguće povećanje i od 50 i od 75 poena, ne pokazujući sklonost ka jednom ili drugom.

Šef francuske centralne banke Fransoa Vileroa de Galo (Francois Villeroy de Galhau) prognozirao je da će ECB kamatnu stopu verovatno podići do “nivoa normalizacije” od oko dva odsto narednog meseca, što takođe ukazuje na povećanje od 50 baznih poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...