retki se na taj potez zaista i odlučuju

Većina zaposlenih u Nemačkoj želi da promeni posao

EUU fokusu

18.8.2023 15:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Većina zaposlenih u Nemačkoj želi da promeni posao Većina zaposlenih u Nemačkoj želi da promeni posao
Radnici u Nemačkoj su sve voljniji da promene poslodavca i sada je za takav korak zainteresovano njih skoro dve trećine, navodi konsultantska agencija Ernst&Young... Većina zaposlenih u Nemačkoj želi da promeni posao

Radnici u Nemačkoj su sve voljniji da promene poslodavca i sada je za takav korak zainteresovano njih skoro dve trećine, navodi konsultantska agencija Ernst&Young (EY) u novoj studiji.

Naime, 63 odsto ispitanika u anketi EY reklo je da ih zanima zamena radnog mesta, mada samo njih šest odsto aktivno traži drugi posao, a petina povremeno. Trećina kaže da bi iskoristila adekvatnu priliku.

Istovremeno, 37 odsto anketiranih ne razmišlja o promeni zaposlenja, a to je manje nego ikada od početka posmatranja 2015. godine. EY od tada objavljuje ovo istraživanje svake druge godine, piše DPA.

Pre šest godina, zamena posla nije bila na umu 82 odsto zaposlenih u Nemačkoj, a pre samo dve taj udeo je još bio iznad polovine.

Analitičar Instituta za istraživanje rada i zanimanja Enco Veber (Enzo Weber), međutim, naglašava da deklarisanu volju zaposlenih da promene mesto treba uzeti sa rezervom. „Čovek ponešto mora da odluči pre nego što promeni posao,“ rekao je.

Oklevanje reflektuje podatak da se samo 19 odsto ispitanika zaista vidi na novom poslu u pet narednih godina. Njih 59 odsto je reklo da se vidi kod istog poslodavca, na istom ili nešto boljem poslu.

Motiv želje toliko mnogo zaposlenih da promene poslodavca nije bio tema ankete. Međutim, tri četvrtine anketiranih je u prošlosti najmanje jednom promenilo posao.

Najčešći motivi bili su plata, kod 34 odsto, ponašanje nadređenih kod 29 i korporativna kultura poslodavca kod 23 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...