Mladi napuštaju škole pre diplomiranja

Zanatlije u Nemačkoj u problemu zbog manjka radnika

EUPoslovanjePreduzetnik

19.5.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Zanatlije u Nemačkoj u problemu zbog manjka radnika Zanatlije u Nemačkoj u problemu zbog manjka radnika
Zanatski sektor u Nemačkoj suočava se sa ozbiljnim nedostatkom praktikanata. „Krajem aprila u našim zanatskim komorama i dalje je bilo slobodno nešto manje od... Zanatlije u Nemačkoj u problemu zbog manjka radnika

Zanatski sektor u Nemačkoj suočava se sa ozbiljnim nedostatkom praktikanata.

„Krajem aprila u našim zanatskim komorama i dalje je bilo slobodno nešto manje od 40.000 mesta za obuku“, rekao je za predsednik udruženja zanatlija Jerg Ditrih (Jorg Dietrich).

Ditrih je rekao da zanatska preduzeća teško nalaze buduće radnike.

„Posebno su velike potrebe na poslovima sa klimom, na primer grejanje, sanitarije, klima-uređaji, pa kod elektroinstalatera, uopšte u građevinarstvu, ali i kod zanatskih poslova vezanih za namirnice ili medicinu“, precizirao je Ditrih, prenosi B92.

Nemački zakon o imigraciji stručnih radnika koji je u planu može, prema oceni Ditriha, samo donekle da pomogne.

„Kad je reč o stručnim radnicima, moramo daleko više da se usredsredimo na to da iskoristimo domaće potencijale. Više žena treba da dobije mogućnost rada sa punim radnim vremenom. Zato moramo više učiniti na usklađivanju posla i obaveza oko dece“, ocenio je Ditrih.

Ditrih je naveo da suviše mladih prekida školovanje bez diplome, a u gimnazijama je takvo stanje da učenici pre svega imaju savetovališta za studiranje, dok perspektiva strukovnog školovanja ne postoji.

Prema redovnom popisu, u Nemačkoj je trenutno oko 600.000 mladih od 18 do 24 godine koji su napustili školu, ali se nakon toga nisu zaposlili, niti su započeli stručnu obuku ili studije.

„Gde su oni? To mora politika hitno pobliže da pogleda“, zatražio je Ditrih.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...