direktno pogođeno oko 25.000 putnika

Zbog štrajka otkazano skoro hiljadu letova u Italiji

EU

17.7.2023 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zbog štrajka otkazano skoro hiljadu letova u Italiji Zbog štrajka otkazano skoro hiljadu letova u Italiji
U Italiji je, zbog štrajka u vazdušnom saobraćaju, otkazano skoro hiljadu letova. Prema navodima sindikata koji su pozvali na štrajk, odziv je veliki i... Zbog štrajka otkazano skoro hiljadu letova u Italiji

U Italiji je, zbog štrajka u vazdušnom saobraćaju, otkazano skoro hiljadu letova.

Prema navodima sindikata koji su pozvali na štrajk, odziv je veliki i zaposleni u vazduhoplovnoj industriji zahtevaju novi kolektivni ugovor šest godina nakon isteka prethodnog.

Štrajk u subotu, koji je počeo u deset sati, rezultirao je otkazivanjem letova na svim italijanskim aerodromima, prenosi Mina.

Na glavnim italijanskim aerodromima u Rimu, Milanu, Napulju i Veneciji, otkazano je nekoliko stotina letova, što je pogodilo oko 250.000 putnika, a udruženje za zaštitu potrošača Codacons smatra da su štete zbog otkazivanja i kašnjenja letova milionske, javlja ANSA.

Na aerodromu u Rimu Fjumićino avio-kompanije su unaprijed otkazale oko 200 nacionalnih i međunarodnih dolazaka i odlazaka. U Milanu je otkazano 150, u Napulju 118 i u Veneciji 101 let, pa je na kraju subote bilans u Italiji varirao između 800 i hiljadu otkazanih letova.

Osim zemaljskog osoblja, u štrajk su stupili i piloti Malta Aira, koji upravljaju letovima Ryanaira u Italiji, kao i piloti i stjuardese niskobudžetne španske avio-kompanije Vueling.

Ovo je drugi veliki štrajk u Italiji nakon štrajka železničara u četvrtak koji je izazvao značajne probleme u javnom prevozu.

Štrajkovi pogađaju Italiju koja je popularna destinacija za odmor u jeku turističke sezone i toplotnog talasa. Štrajkove je kritikovao potpredsednik italijanske vlade i ministar infrastrukture i saobraćaja Mateo Salvini (Matteo Salvini). „Ne prihvatam da neki sindikati blokiraju Italiju praveći neprijatnosti i štetu milionima italijanskih radnika i stranih turista“, rekao je Salvini.

  • MAJA

    18.7.2023 #1 Author

    Očigledno je da su nezadovoljni uslovima sačekali momenat kad je najviše letova da strajkuju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...