Konjunkturni barometar u plusu prvi put posle 10 meseci

Značajno smanjena pretnja od recesije u Nemačkoj

EUU fokusu

15.4.2024 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Značajno smanjena pretnja od recesije u Nemačkoj Značajno smanjena pretnja od recesije u Nemačkoj
Vreme pred nemačkom privredom konačno je počelo pomalo da se razvedrava, ocenio je Institut za makroekonomiju i istraživanje konjunkture (IMK). Pretnja recesije u naredna... Značajno smanjena pretnja od recesije u Nemačkoj

Vreme pred nemačkom privredom konačno je počelo pomalo da se razvedrava, ocenio je Institut za makroekonomiju i istraživanje konjunkture (IMK). Pretnja recesije u naredna tri meseca je značajno splasla, navodi IMK u izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Konjunkrutni barometar Instituta za drugo tromesečje pomerio se na 48,7 odsto verovatnoće recesije. Početkom prošlog meseca “kazaljka” je bila na 58,3 odsto.

IMK za svoj barometar obračunava ključne privredne indikatore. Zaokret je snažniji nego što možda izgleda na prvi pogled, prenela je DPA.

Naime, pokazatelj je sada prvi put od juna 2023. izašao iz crvenog. Još nije zelen, ali jeste „žuto-crven,“ što ukazuje na neizvesnost, ali ne i akutnu pretnju recesije.

Promena reflektuje oporavak prerađivačke industrije i stabilizaciju cene energenata. IMK pretpostavlja da su se energetski intenzivni sektori privrede, poput hemijske, odlepili sa dna.

Dalje, pozitivan signal šalje i izvozni sektor, kao i bolje raspoloženje na finansijskom tržištu.

  • LENA

    15.4.2024 #1 Author

    Nadam se da će ovaj pozitivan trend nastaviti i da će se nemačka privreda stabilizovati, što bi imalo pozitivan uticaj ne samo na Nemačku, već i na celokupnu evropsku ekonomiju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...