Pojeftinjenje hrane i energenata

Ekonomisti: Veliki talas inflacije u Nemačkoj je prošao

EUU fokusu

12.4.2024 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ekonomisti: Veliki talas inflacije u Nemačkoj je prošao Ekonomisti: Veliki talas inflacije u Nemačkoj je prošao
Nalet usijane inflacije u Nemačkoj je prošao, ocenio je u petak glavni ekonomista Dekabanke Ulrih Kater po objavljivanju podataka o martovskim maloprodajnim cenama. „Opravdana... Ekonomisti: Veliki talas inflacije u Nemačkoj je prošao

Nalet usijane inflacije u Nemačkoj je prošao, ocenio je u petak glavni ekonomista Dekabanke Ulrih Kater po objavljivanju podataka o martovskim maloprodajnim cenama.

„Opravdana panika građana zbog inflacije ostaje iza nas,“ rekao je, prenosi dpa.

Nešto ranije, Savezni zavod za statistiku je saopštio podatke o inflaciji koji, prvi put posle više od devet godina uključuju pojeftinjenje hrane. Međugodišnja stopa inflacije je, u skladu sa prethodnim procenama, splasla na 2,2 odsto, najniže od maja 2021. Inflacija je poslednji put bila slabija sa ravno dva odsto u aprilu iste godine.

Inflacija je u februaru još bila na 2,5 odsto, a mesec ranije na 2,9.

„Kretanje cene energenata i hrane inflaciju koči drugi mesec zaredom. Hrana je prvi put od februara 2015. bila jeftinija nego godinu dana ranije.“ rekla je predsednica zavoda Rut Brand.

Hrana je, naime, od marta 2023. pojeftinila za 0,7 odsto. Energenti su za 12 meseci pojeftinili za 2,7 odsto uprkos isteku subvencija građanima i privredi i poskupljenju takse na ugljen-dioksid. Gas je, na primer, pojeftinio za 9,7, a struja za 8,1 odsto.

Znatno je, pak, poskupelo grejanje, za 20,6 odsto.Poskupele su i usluge, za 3,7 odsto.

Ekonomisti očekuju dalje popuštanje inflacije. Prema njihovoj proceni, prosek će sa prošlogodišnjih 5,9 spasti na 2,3 odsto u 2023.

Stopa inflacija ukazuje koliki je opšti rast cena hiljada proizvoda i usluga u maloprodaji. Snažna inflacija po pravilu premašuje rast prihoda i erodira kupovnu moć građana – drugim rečima, za isti novčani iznos mogu da plate manje robe ili usluga.

Pod naletom inflacije iz prethodnih nekoliko godina, mnogi građani su morali paljivo da planiraju troškove. Zato je popustila i privatna potrošnja, važan stub domaće privrede. U mesečnom poređenju, martovska inflacija je bila na 0,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...