do 2037. godine u nemačkom pogonu u potpunosti će se koristiti obvovljivi vodonik

Evropska komisija odobrila dve milijarde evra za „zelenu“ čeličanu

EUVesti

20.7.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evropska komisija odobrila dve milijarde evra za „zelenu“ čeličanu Evropska komisija odobrila dve milijarde evra za „zelenu“ čeličanu
Evropska komisija odobrila je Nemačkoj da milijardama evra subvencioniše izgradnju velikog pogona za proizvodnju klimatski neutralnijeg čelika. Konkretno, najveći nemački proizvođač čelika, firma Thyssenkrupp... Evropska komisija odobrila dve milijarde evra za „zelenu“ čeličanu

Evropska komisija odobrila je Nemačkoj da milijardama evra subvencioniše izgradnju velikog pogona za proizvodnju klimatski neutralnijeg čelika. Konkretno, najveći nemački proizvođač čelika, firma Thyssenkrupp će za igradnju čeličane dobiti državnu pomoć do dve milijarde evra, saopštila je u četvrtak Evropska komisija u Briselu.

„Zelena“ čeličana u Duisburgu biće najveća u Nemačkoj. Subvencija se sastoji od dva dela. Deo od 550 miliona služiće za izgradnju i montažu pogona za proizvodnju čelika. U početku će se u proizvodnji još koristiti prirodni gas, koji do 2037. treba u potpunosti da se nadomesti obnovljivim vodonikom. To će proizvodnju učiniti klimatski neutralnijom, piše DPA.

Ostakom subvencije od 1,45 milijardi evra finansiraće se mehanizam, koji u prvih 10 godina proizvodnje treba da neutrališe veće troškove. Konkretno, reč je o izdacima koji će nastati prilikom nabavke zelenog vodonika, umesto vodonika u čijoj proizvodnji nastaju izvesne količine ugljen dioksida.

Kompanija planira da u Duisburgu izgradi pogon za proizvodnju čelika po principu takozvane direktne redukcije.

Pokrajina Severna Rajna Vestfalija i Nemačka savezna vlada ranije su najavile da nameravaju da podrže taj projekat sa dve milijarde evra.

Ceo pogon treba da bude spreman za proizvodnju krajem 2026. I drugi proizvođači čelika u Nemačkoj planiraju da grade takve pogone.

  • KIMCHI

    23.7.2023 #1 Author

    Dobar primer da se i taj sektor ukljuci u odrziv razvoj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...