postignut dogovor u vezi sa optužbom zbog smrtonosnog dejstva opioida

Farmaceutska kuća CVS pristala da plati pet milijardi dolara odštete u SAD

PoslovanjeSvetVesti

3.11.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Farmaceutska kuća CVS pristala da plati pet milijardi dolara odštete u SAD Farmaceutska kuća CVS pristala da plati pet milijardi dolara odštete u SAD
Američka farmaceutska grupa CVS Health pristala je da plati oko pet milijardi dolara u okviru nagodbe u vezi sa optužbama podnetim zbog propratnih smrtonosnih... Farmaceutska kuća CVS pristala da plati pet milijardi dolara odštete u SAD

Američka farmaceutska grupa CVS Health pristala je da plati oko pet milijardi dolara u okviru nagodbe u vezi sa optužbama podnetim zbog propratnih smrtonosnih efekata opioidnih analgetika koje ova firma proizvodi.

Ovi lekovi protiv bolova dovode se u vezu sa stotinama hiljada smrti u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednjih nekoliko godina, piše Financial Times. 

Iz kompanije je nakon objave kvartalnih rezultata saopšteno da je pristala “u principu na finansijsko rešenje koje je osmišljeno da suštinski reši sve tužbe protiv opioida”.

Ako svi uslovi budu ispunjeni, kompanija će u narednih deset godina otplatiti 4,9 milijardi dolara državama i 130 miliona dolara plemenima starosedelaca, navodi se u saopštenju. Ukoliko nagodba bude potvrđena, CVS će biti prva velika farmaceutska kompanija koja je postigla takav dogovor u SAD.

“Ovaj sporazum bi u potpunosti razrešio tvrdnje stare deceniju i više, ali ne predstavlja preuzimanje odgovornosti niti priznanje krivice. CVS će nastaviti da se brani protiv bilo kakvih optužbi koje nisu uključene u finalni dogovor”, saopšteno je iz kompanije.

Prema izveštavanju medijske kuće Bloomberg News, kompanije CVS, Walmart i Walgreens postigle su preliminarni dogovor o nagodbi u vezi sa opioidima vredan 12 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...