Iako je primena planirana od 1. maja, i demo i konačna verzija sistema puštene u rad

Firme već od danas mogu da primaju i šalju e-fakture

Moja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

11.4.2022 15:31 Autor: Marija Jovanović 18

Firme već od danas mogu da primaju i šalju e-fakture Firme već od danas mogu da primaju i šalju e-fakture
I demo i produkciona verzija sistema elektronskih faktura danas je puštena u rad. Kako je za naš portal potvrdio Aleksandar Vasić, poreski savetnik i... Firme već od danas mogu da primaju i šalju e-fakture

I demo i produkciona verzija sistema elektronskih faktura danas je puštena u rad. Kako je za naš portal potvrdio Aleksandar Vasić, poreski savetnik i član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije, prošle nedelje usvojene su izmene pravilnika i uredbi donetih po Zakonu o elektronskom fakturisanju kojima je, između ostalog, regulisano da sa radom u jedinstvenom sistemu može da se krene i pre predviđenog roka – 1. maja.

“Pretpostavljamo da su i demo i produkciona, odnosno konačna verzija, puštene u rad kako bi obveznici krenuli sa prijavama ranije i kako ne bi čekali poslednji dan, odnosno 1. maj. Dakle, moj tim i ja danas smo testirali i jednu i drugu verziju i obe funkcionišu, što faktički znači da e-fakture već sada mogu da se šalju”, navodi Vasić.

Svi korisnici koji su se prijavili za staru demo verziju sada moraju ponovo da se prijave i da prođu postupak registracije jer je instalirana nova verzija, ali je sam postupak registracije na sajtu https://efaktura.mfin.gov.rs/ vrlo jednostavan, objašnjava on i dodaje da ima izmena u samoj aplikaciji u odnosu staru demo verziju koja je bila nekompletna. U novoj verziji dostupna je evidencija PDV-a, kao i forma računa, a elementi faktura su menjani zbog funkcionalnosti unosa.

Kada je reč o primeni Zakona o elektronskom fakturisanju, naš sagovornik objašnjava da je on od 1. maja obavezan za subjekte javnog i privatnog sektora. Tačnije, obavezno je slanje elektronskih faktura subjektima javnog sektora od strane privatnog sektora, što znači da javni sektor mora u elektronskom obliku da prima fakture.

“Od 1. jula privatni sektor ima obavezu da prima fakture. Nije obavezno da ih šalje putem novog sistema, ali je dužan po zakonu da ih prima ukoliko neki od subjekata pređe na novi sistem ranije. Sledeći rok je 1. januar 2023. godine, kada su obveznici iz privatnog sektora dužni i da šalju i da primaju fakture preko sistema elektronskog fakturisanja”, navodi Vasić.

Foto: Shutterstock.com

Iako je najavljivan kao sistem uz pomoć kog će papirne fakture otići u istoriju, to neće važiti za sve firme.

Kako podseća naš sagovornik, zakon pored subjekata javnog sektora koji čine opšti nivo države i javna preduzeća, obuhvata samo firme koje su obveznici PDV-a. Ipak, i oni koji nisu obveznici PDV-a mogu dobrovoljno da se opredele za korišćenje sistema i oni će takođe imati obavezu slanja e-faktura. 

“Postoje firme koje nisu obveznici PDV-a, tako da ćemo mi od 2023. godine imati i dalje obavezu slanja papirnih faktura jer država ovim zakonom nije obavezala sve privredne subjekte, već samo obveznike PDV-a. Ako firma nije obveznik PDV-a na nju se ovaj zakon ne odnosi, što znači da će, primera radi, računovođe za svoje usluge i od 1. januara sledeće godine svojim klijentima koji nisu obveznici PDV-a slati papirne ili PDF fakture, ali van ovog sistema”, kaže Vasić i dodaje da je sama suština Zakona o elektronskom fakturisanju kontrola PDV-a.

“Kada zaživi ceo sistem država će pre nego što se preda poreska prijava imati sve podatke koliko je neka firma fakturisala robe i usluge, koliko su njoj fakturisali i koliki je PDV. U pozadini kontrole PDV-a je i procena rizika, neuobičajenog ponašanja obveznika.. To će znatno pojačati samu kontrolu celokupnog sistema”, zaključuje on.

Ova sistemska reforma donosi veliku promenu za više od 10.000 korisnika javnih sredstava kao i 125.000 preduzeća, a elektronska procedura za sve njih trebalo bi da znači niže troškove, manje birokratije i brže plaćanje, dok će državi obezbediti efikasniji nadzor nad poreskim prihodima i smanjenje sive ekonomije.

 • BOJANA

  11.4.2022 #1 Author

  Olakšavajuća okolnost za firme.

  Odgovori

 • GINKO

  11.4.2022 #2 Author

  Nikada brze i lakse, smanjenje guzve i svakako lakse za firme

  Odgovori

 • Emilija

  11.4.2022 #3 Author

  Odlicne olaksavajuce nocine za firme!

  Odgovori

 • SANJA

  11.4.2022 #4 Author

  Skracen posao nema sta

  Odgovori

 • MARA

  11.4.2022 #5 Author

  Napokon, dosta lakše, bez čekanja.

  Odgovori

 • DJORDJE1

  11.4.2022 #6 Author

  Konačno neko olakšanje za sve firme i preduzeća.

  Odgovori

 • NATI29

  11.4.2022 #7 Author

  Da nesto bar olaksaju

  Odgovori

 • VERA

  11.4.2022 #8 Author

  To svakako donosi niže troškove i brže plaćanje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.4.2022 #9 Author

  Treba samo da se naviknu,ali kroz primenu ce videti sve prednosti…

  Odgovori

 • TATJANA

  11.4.2022 #10 Author

  Odlicna stvar za sve

  Odgovori

 • IVAN

  11.4.2022 #11 Author

  Pravi potez

  Odgovori

 • Goran

  11.4.2022 #12 Author

  Baš je divno kad država 13 radnih dana u napred objavi konačnu verziju specifikacije

  Odgovori

 • SANJA

  12.4.2022 #13 Author

  Skracen posao,nema sta

  Odgovori

 • BRANA19

  12.4.2022 #14 Author

  Super , veliko olakšanje…

  Odgovori

 • NINO

  12.4.2022 #15 Author

  Ovo je super stvar. Samo da se odrade dodatne obuke za starije zaposlene i to je to.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  12.4.2022 #16 Author

  krajnji rok početak 2023 odlaže primenu treba omogućiti edukaciju svim pravnim subjektima i što pre preći na novi sistem olakšaće poslovanje svima samo još da se dovede u red naplata biće odlično

  Odgovori

 • JOVANA

  12.4.2022 #17 Author

  Skracen posao…

  Odgovori

 • SLAVICA

  14.5.2023 #18 Author

  Olaksali i skratili put

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...