FISKALNI SAVET: ANALIZA MOR I EBRD “POGREŠNA” Isplata 100 evra ne smanjuje trajno nejednakost i siromaštvo

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

6.10.2020 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

FISKALNI SAVET: ANALIZA MOR I EBRD “POGREŠNA” Isplata 100 evra ne smanjuje trajno nejednakost i siromaštvo FISKALNI SAVET: ANALIZA MOR I EBRD “POGREŠNA” Isplata 100 evra ne smanjuje trajno nejednakost i siromaštvo
Studija Međunarodne organizacije rada (MOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pogrešno zaključuje da je program isplate 100 evra punoletnim građanima imao... FISKALNI SAVET: ANALIZA MOR I EBRD “POGREŠNA” Isplata 100 evra ne smanjuje trajno nejednakost i siromaštvo

Studija Međunarodne organizacije rada (MOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pogrešno zaključuje da je program isplate 100 evra punoletnim građanima imao „snažne efekte na smanjenje nejednakosti i siromaštva“ u Srbiji, navodi se u analizi Fiskalnog saveta.

Savet ističe da njihova analiza pokazuje da je isplata 100 evra svim punoletnim građanima mera socijalne politike koja ne omogućava ni trajno, niti značajno smanjenje nejednakosti i siromaštva.

Fiskalni savet smatra da se jednokratnim merama ne može ostvariti trajno poboljšanje ovih dugoročnih društvenih problema. Isto tako, kako se navodi, veliko zaduživanje države (više od 70 milijardi dinara) da bi se svima isplatilo po 100 evra smanjiće budžetske mogućnosti države za pomoć ugroženim građanima u budućnosti. Fiskalni savet, takođe, smatra da studija MOR i EBRD preuveličava stvarne efekte na smanjenje siromaštva.

U analizi se ukazuje da u Srbiji izrada sistema “socijalnih karata“ kasni, što sprečava efikasniju primenu mera za borbu protiv nejednakosti i siromaštva.

Targetiranjem ovih mera, prema mišljenju Fiskaklnog saveta, mogle bi da se ostvare uštede od preko 20 milijardi dinara.

Fiskalni savet smatra da će isplata 100 evra svim punoletnim građanima otežati sprovođenje sistemskih mera za smanjenje nejednakosti i siromaštva u budućnosti. Program isplate 100 evra svim punoletnim građanima zahteva velika budžetska sredstva, od preko 70 milijardi dinara.

Ova sredstva država je morala da obezbedi zaduživanjem na međunarodnim tržištima kapitala, te će trošak ovog duga morati da otplaćuju svi poreski obveznici u godinama koje dolaze. Otuda će efekti na smanjenje nejednakosti i siromaštva biti ne samo jednokratni i ograničeni na 2020. godinu, već će servisiranje uvećanog javnog duga smanjiti budžetski prostor za podršku ugroženim građanima u narednim godinama, naglašavaju u Fiskalnom savetu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...