u slučajevima zapošljavanja i otpuštanja radnika

Fon der Lajen upozorila na posledice nekontrolisane upotrebe veštačke inteligencije

EUVesti

25.5.2023 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Fon der Lajen upozorila na posledice nekontrolisane upotrebe veštačke inteligencije Fon der Lajen upozorila na posledice nekontrolisane upotrebe veštačke inteligencije
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) upozorila je u četvrtak na posledice nekontrolisane upotrebe veštačke inteligencije (AI) za „zapošljavanje... Fon der Lajen upozorila na posledice nekontrolisane upotrebe veštačke inteligencije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) upozorila je u četvrtak na posledice nekontrolisane upotrebe veštačke inteligencije (AI) za „zapošljavanje i otpuštanje“ radnika.

Govoreći na 15. Kongresu Evropske konfederacije sindikata, Fon der Lajen je zastupala planove EU u regulisanju sistema veštačke inteligencije.

Ona je rekla da trenutno 25 odsto evropskih kompanija planira da koristi AI alate u upravljanju ljudskim resursima, a neki od ovih alata bi mogli da se koriste za automatizovana otpuštanja.

„Svaki algoritam je dizajniran od strane programera, i tu se upotrebljavaju iskustvo ali i predrasude. Dakle, nijedan od algoritama nije bez predrasuda“, rekla je ona i dodala da zbog toga treba da se jasno kaže da niko ne treba da bude otpušten zbog algoritma.

„Potrebna su nam jasna pravila“, naglasila je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je podvukla da Evropska komisija prati razvoj događaja i da može preduzeti dalje korake u regulisanju upotrebe algoritama u upravljanju ljudskim resursima.

  • SHALIMAR

    25.5.2023 #1 Author

    Sad upozoravaju kada de svakim danom sve vise koristi…

    Odgovori

  • MAJA

    26.5.2023 #2 Author

    Algoritam ima predrasuda sigurno

    Odgovori

  • SUZI

    26.5.2023 #3 Author

    Bilo bi suludo biti opusten.

    Odgovori

  • MODESTY

    27.5.2023 #4 Author

    Tek cemo videti posledice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...