Napravili profit na velikom broju loših akvizicija čuvene kompanije

General Electric bio „zlatna koka“ za Wall Street bankare

BankeBerzaNovacSvetVesti

12.11.2021 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

General Electric bio „zlatna koka“ za Wall Street bankare General Electric bio „zlatna koka“ za Wall Street bankare
General Electric (GE) je platio više od sedam milijardi dolara naknada investicionim bankarima od 2000. godine, dok su zajmodavci sa Wall Street-a ubirali plodove... General Electric bio „zlatna koka“ za Wall Street bankare

General Electric (GE) je platio više od sedam milijardi dolara naknada investicionim bankarima od 2000. godine, dok su zajmodavci sa Wall Street-a ubirali plodove iz perioda pomahnitalog sklapanja ugovora koji je kulminirao potonućem cene akcija i konačnim raspadom najpoznatijeg američkog konglomerata.

Prema podacima Refinitiva, GE je potrošio 2,3 milijarde dolara samo na savete za spajanja i akvizicije, dok je gradio svoje carstvo kroz stotine poslova.

U utorak je čuvena grupacija, koja je nekada proizvodila sve u rasponu od sijalica do turbina na vetar, objavila planove za razbijanje svog poslovanja na tri zasebne kompanije.

Uspon i pad GE je rezultirao neočekivanim dobitkom za Wall Street, jer je grupa sa sedištem u Bostonu potrošila još 3,3 milijarde dolara na naknade vezane za trgovanje korporativnim obveznicama, navodi Refinitiv. Potrošila je dodatnih 800 miliona dolara i 792 miliona dolara, na naknade za zajam i kapital, respektivno.

Od 2000. godine, kompanija je izdvojila više na naknade za investiciono bankarstvo nego bilo koji drugi pposlovni subjekt u Sjedinjenim Američkim Državama. Sledeći najveći potrošači bili su Citi i JPMorgan, koji su platili 6,8 milijardi dolara, dok je najveći izdatak u industrijskoj grupi bio General Motors, koji je potrošio 3,8 milijardi dolara.

Kritičari su rekli da su prevelike naknade indikativne za to kako bankari — koji su profitirali uprkos tome što je tržišna vrednost GE pala za oko 75 odsto od 2000. godine — više brinu o završetku unosnih transakcija nego da deluju u najboljem interesu svojih klijenata, piše Financial Times.

„GE je u akvizicijama više od 20 godina, i to sa katastrofalnim ishodima“, rekao je Nunjo Fernandez (Nuno Fernandes), profesor finansija na IESE Business School. On ističe da postoji ogroman sukob interesa. „Pošto investicione banke dobijaju mnogo veće naknade kada se poslovi zaključuju, bankari su uvek bili na strani da završe što više poslova, a ne na strani GE“, odnosno da ti poslovi zaista i budu isplativi.

Foto: Pixabay.com

JPMorgan, Morgan Stanley, Citi i Goldman Sachs su u tom periodu zaradili više od 700 miliona dolara od GE na osnovu naknada za akvizicije i spajanja.

GE je u sredu objavio tendersku ponudu za korporativne obveznice vredne 23 milijarde dolara kao deo napora da smanji gomilu svojih dugova, što će verovatno doneti još više naknada za banke.

JPMorgan je sklopio više poslova za kompaniju nego bilo koja druga banka, tj. „zaradio“ je time više od 10 odsto svih naknada. Ta veza se proteže do 1892. godine kada je američki finansijer Džon Pjerpont Morgan (John Pierpoint Morgan) organizovao spajanje kompanija Thomas-Huston International Electric i Edison General Electric, podseća FT.

Industrijski gigant je nekada prodavao proizvode u rasponu od mlaznih motora i frižidera do finansijskih usluga, što je poslovni model koji je bio pod ogromnim pritiskom tokom finansijske krize 2008. godine.

Izvršni direktori su se smenjivali i pokušavali da učine kompaniju okretnijom, kroz odbacivanje imovine i ciljane akvizicije, ali nisu mogli da zaustave dugoročni pad cene akcija.

GE je takođe izvršio na stotine prodaja u protekle dve decenije, uključujući tu prodaju svog udela u televizijskoj kompaniji NBC Universal kompaniji Comcast 2013. godine za 16,7 milijardi dolara — uz savete JPMorgan, Goldman Sachs i Citi — i prodaju svoje jedinice za plastiku saudijskoj kompaniji SABIC 2007. godine za 11,6 milijardi dolara.

Kompanija se suočila sa daljim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa. Zdravstvo i avijacija su njeni glavni pokretači profita i borili su se zbog nestašice globalnog lanca snabdevanja i kolapsa u međunarodnom vazdušnom saobraćaju.

GE je definitivno „spustio zavesu“ na eru tokom koje je bio prepoznat kao najveća američka industrijska grupa. Kompanija je saopštila da će odvojiti svoju zdravstveno-medicinsku jedinicu 2023. godine dok će GE Renewable Energy, GE Power i GE Digital biti spojeni u jednu kompaniju, fokusiranu na energetiku, koja će biti izdvojena 2024. godine. Originalni GE poslovni segment planira da se fokusira na avijaciju.

Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan i Citi su odbili da komentarišu visinu i obim naknada koje je isplaćivala kompanija, a iz GE je kratko odgovoreno da je „fokusiran na izvršenje planirane transformacije – nastavak smanjenja duga i poboljšanje operativnih performansi kako bi se obezbedio održiv, profitabilan rast“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...