do 2026. godine predviđa se pad od 2,3 odsto

Globalna tražnja za ugljem na istorijskom maksimumu

SvetVesti

16.12.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Globalna tražnja za ugljem na istorijskom maksimumu Globalna tražnja za ugljem na istorijskom maksimumu
Globalna tražnja za ugljem u ovoj godini je dostigla istorijski maksimum od 8,53 milijarde tona, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA). Svetska tražnja... Globalna tražnja za ugljem na istorijskom maksimumu

Globalna tražnja za ugljem u ovoj godini je dostigla istorijski maksimum od 8,53 milijarde tona, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Svetska tražnja za ugljem je ove godine porasla 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali ovaj rast prikriva velike razlike među regionima, navodi se u izveštaju IEA.

Tražnja za ugljem u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama bi ove godine mogla da padne po 20 odsto međugodišnje, dok je tražnja u Indiji u istom periodu porasla osam odsto, a u Kini pet odsto, prenosi Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Međunarodna agencija za energiju smatra da će tražnja za ugljem u svetu do 2026. godine pasti 2,3 odsto u odnosu na ovogodišnji nivo, čak i u slučaju da države ne budu sprovodile strože ekološke mere nego dosad.

Pad tražnje za ugljem će biti podstaknut velikim proširenjem kapaciteta obnovljive energije u naredne tri godine, ističe IEA.

Kineska tražnja za ugljem predstavlja više od 50 odsto globalne tražnje, a upravo u ovoj zemlji će se znatno proširiti kapaciteti za obnovljivu energiju i time smanjiti tražnja za pomenutim energentom, zaključuje organizacija sa sedištem u Parizu.

  • LAV

    17.12.2023 #1 Author

    Pa ljudi traze najpovoljnije ogrevno sredstvo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...