IEA prognozira istorijsku prekretnicu u tekućoj deceniji

Birol: Bliži se kraj ere fosilnih goriva

AnalizaVesti

12.9.2023 10:45 Autor: Vladimir Jokanović 1

Birol: Bliži se kraj ere fosilnih goriva Birol: Bliži se kraj ere fosilnih goriva
Svet je na „početku kraja“ ere fosilnih goriva prema vodećim globalnim energetskim nadzornim organima, koji su prvi put prognozirali da će potražnja za naftom,... Birol: Bliži se kraj ere fosilnih goriva

Svet je na „početku kraja“ ere fosilnih goriva prema vodećim globalnim energetskim nadzornim organima, koji su prvi put prognozirali da će potražnja za naftom, prirodnim gasom i ugljem dostići vrhunac pre 2030. godine.

Nove projekcije Međunarodne agencije za energetiku (IEA) predviđaju da će potrošnja tri glavna fosilna goriva početi da opada u tekućoj deceniji zbog brzog rasta obnovljive energije i širenja upotrebe električnih vozila, prenosi Financial Times.

„Svedoci smo početka kraja ere fosilnih goriva i moramo da se pripremimo za sledeću eru. To pokazuje da klimatske politike rade“, rekao je šef IEA Fatih Birol. On je pozdravio „istorijsku prekretnicu“, ali je pozvao kreatore politike da učine više da ubrzaju energetsku tranziciju i smanje emisije, uprkos političkim preprekama za dekarbonizaciju.


Vlade širom sveta povećale su ulaganja u obnovljive izvore energije kao odgovor na klimatske promene i energetsku krizu koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu, ali su se mnoge od njih suočile sa teškoćama zbog troškova tokom inflatornih pritisaka.

IEA, koju finansira OECD, saopštila je prošle godine da bi ukupna potražnja za fosilnim gorivima mogla da dostigne vrhunac oko 2030. godine. Međutim, sada je izmenila svoje projekcije, jer se uvođenje obnovljivih tehnologija ubrzalo u poslednjih 12 meseci.


Prema rečima Birola, Kina je u poslednjih 10 godina imala oko jednu trećinu rasta globalne potražnje za prirodnim gasom i dve trećine rasta potražnje za naftom. On je ocenio da će solarna, nuklearna i energija energija zameniti potencijalni rast potražnje za ugljem u Kini.

Birol je takođe naveo da novi projekti eksploatacije fosilnih goriva velikih razmera „ne nose samo velike klimatske rizike, već i velike finansijske rizike“. Istovremeno, Urgewald grupa koja prati globalno finansiranje fosilnih goriva, saopštila je da je Svetska banka prošle godine uložila ne manje od 3,7 milijardi dolara u razvoj projekata eksploatzacije nafte i gasa, prenosi Guardian.

  • MarijaBgd

    12.9.2023 #1 Author

    A do tada obavezno fotokataliticki preciscivac vazduha

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...