Uspon striming platformi

Globalni ciljevi Netflix-a ugrožavaju nacionalne medije

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

19.9.2021 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalni ciljevi Netflix-a ugrožavaju nacionalne medije Globalni ciljevi Netflix-a ugrožavaju nacionalne medije
Uspon Netflix-a i ostalih striming platformi iz Sjedinjenih Američkih Država po uzoru na Disney Plus i HBO Max deluje podjednako zastrašujuće i filmskim studijima... Globalni ciljevi Netflix-a ugrožavaju nacionalne medije

Uspon Netflix-a i ostalih striming platformi iz Sjedinjenih Američkih Država po uzoru na Disney Plus i HBO Max deluje podjednako zastrašujuće i filmskim studijima i svetskim medijima. Strimeri sada predstavljaju pretnju lepim, ali zastarelim metodama poslovanja, a situacija pogađa i sam Holivud. 

Ove nedelje Džim Đijanopulos (Jim Gianopulos) smenjen je sa mesta direktora kompanije Paramount Photos. Vlasnik ove kompanije ViacomCBS želi da ubaci dodatne filmove na svoj sajt Paramount Plus. S druge strane, režiser i Oskarovac Kristofer Nolan (Christopher Nolan) seli se na Common, nakon što je napustio kompaniju WarnerMedia zbog favorizovanja platforme HBO Max tokom pandemije.

Striming platforme troše ogromne svote novca na različitim međunarodnim lokacijama. Netflix je ove nedelje potpisao partnerstvo sa berlinskom autorkom i producentkinjom serije “Neortodoksna”  Anom Vinger (Anna Winger). Nemački sadržaji su doživeli neverovatan uspeh širom sveta, izjavio je direktor Netflix-a Rid Hejstings (Reed Hastings) u Berlinu.

Netflix trenutno ima 209 miliona pretplatnika, pri čemu u drugom kvartalu ove godine manji broj dolazi iz SAD i Kanade. Uzrok tome je verovatno i pojava novih striming platformi. U tom pogledu, Netfilx bi ubuduće mogao bolje poslovati u Evropi, na Srednjem istoku i u Africi nego na domaćem terenu.

Platforma iz SAD poznata pod nazivom Peak TV, poznata po finansiranju drama i dokumentaraca, postaje sve popularnija na brojnim međunarodnim lokacijama. S druge strane, Disney planira da u narednih 12 meseci potroši 30 milijardi dolara na materijale poput filmova i televizijskih sadržaja. Netflix će na iste materijale potrošiti 17 milijardi.

Strimerska ekonomija ide u korist i globalizaciji, pa iako će se veliki broj gledalaca okrenuti domaćim sadržajima, mnogo je onih koji će takođe naći prednost u programima koji stižu iz drugih zemalja.

Nekoliko njih izgleda kao pametno podešeni algoritmi čiji je cilj  globalno tržište, primetio je Džon Vitingdejl (John Whittingdale), koji je nedavno izgubio posao ministra u toku rekonstrukcije vlade Velike Britanije. Nacionalni mediji poput BBC-a, koji ima godišnji prihod od pet milijardi funti, sada se suočavaju sa finansijskim gubicima. 

Ovi mediji kreiraju programe koji su izrazito nacionalni, dok strimeri iz SAD imaju drugačiji pristup. Njihovi gledaoci imaju mogućnost da biraju raznovrsne sadržaje i sve je više onih koji to cene.

Činjenica je da se sve vrti oko novca, pa Netflix i ostali strimeri pokušavaju da pridobiju neke od najboljih umetnika. Na primer, Fibi Voler Bridž (Phoebe Waller Bridge), za koju kažu da je jedna od najbritanskijih glumica na ekranu, potpisala je ugovor sa kompanijom Amazon Studios umesto sa BBC-jem. Kako talenti sve češće sarađuju sa produkcijama ovog tipa, preti opasnost da nacionalne produkcijske kuće u Velikoj Britaniji i drugim zemljama pređu u nižu ligu.

Vlada Velike Britanije planira da nametne zahteve za promovisanje nacionalnih sardžaja za javne servise. Ipak, legalno i finansijski posmatrano, teško da će bilo ko sprečiti platforme na putu ka globalnoj dominaciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...