u avgustu mesečni rast od 1,7 odsto

Godišnja inflacija u Crnoj Gori 8,6 odsto

RegionVesti

14.9.2023 16:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Godišnja inflacija u Crnoj Gori 8,6 odsto Godišnja inflacija u Crnoj Gori 8,6 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u Crnoj Gori su u avgustu u odnosu na jul u proseku bile više... Godišnja inflacija u Crnoj Gori 8,6 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u Crnoj Gori su u avgustu u odnosu na jul u proseku bile više 1,7 odsto, pokazuju podaci Monstata. Potrošačke cene u avgustu su u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku bile više 8,6 odsto.

„Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama gorivo i mazivo za motorna vozila, čvrsta goriva, povrće, meso, odeća, cipele i ostala obuća, usluge smeštaja, voće”, navodi se u saopštenju, koje je prenela Mina.

Potrošačke cene su u periodu od januara do avgusta, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u proseku više 10,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u avgustu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama prevoz 3,9 odsto, odeća i obuća 2,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,2 odsto, restorani i hoteli 1,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto, rekreacija i kultura 1,3 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, zdravlje 0,3 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupi ostala dobra i usluge, 0,3 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

  • MILIJANAC

    15.9.2023 #1 Author

    Lako mi je za njih, oni ionako sedeci zaradjuju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...