Prestonica Srbije predstavlja veliki poljoprivredni potencijal

Grad Beograd ima oko 170.000 hektara obradivog zemljišta

AgrobiznisBiznisSvetVesti

20.10.2021 15:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Grad Beograd ima oko 170.000 hektara obradivog zemljišta Grad Beograd ima oko 170.000 hektara obradivog zemljišta
Grad Beograd ima preko 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 170.000 obradivo. Na teritoriji 17 gradskih opština postoji više od 30.000 registrovanih... Grad Beograd ima oko 170.000 hektara obradivog zemljišta

Grad Beograd ima preko 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 170.000 obradivo. Na teritoriji 17 gradskih opština postoji više od 30.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Poljoprivreda je važna privredna grana za Beograd i u nju moramo ulagati, jer će se to vratiti kroz nova radna mesta, povećan izvoz i rast životnog standarda, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prema rečima gradonačelnika, tokom ove godine je sproveden konkurs za podršku ruralnom razvoju u vrednosti od ukupno 180 miliona dinara. Dodeljeno je 10 miliona dinara za razvoj stočarstva, 40 miliona dinara za razvoj voćarstva i povrtarstva, 30 miliona dinara za razvoj pčelarstva i za mehanizaciju 100 miliona dinara.

Radojičić je dodao da su ulaganja Grada Beograda u poljoprivredu od 2012. godine povećana 12 puta, odnosno da su tada iznosila oko 20 miliona dinara, a sada iznose preko 200 miliona dinara godišnje.

Kako je naveo, prednost uvek imaju mladi poljoprivrednici, gazdinstva sa većim brojem članova, kao i gazdinstva čiji su nosioci žene. Ovo je jako važno, jer na taj način mladi ljudi imaju podsticaj da ostaju na selu, na imanju svojih pradedova i započnu sopstveni posao. Pored subvencija, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu, Grad Beograd organizuje mnogobrojne besplatne kurseve i obuke iz oblasti pčelarstva i organske proizvodnje, rekao je Radojičić.

Kako je naveo, veliki poljoprivredni potencijal izražen u hektarima poljoprivrednog zemljišta, kao i blizina finalnog tržišta, odnosno dvomilionskog grada, daju mogućnost da se proizvodi direktno plasiraju.

Sve to doprinosi otvaranju novih radnih mesta i zapošljavanju građana u oblastima agrobiznisa i poljoprivrede. Sa druge strane, stanovnici Beograda mogu imati pristup svežim, kvalitetnim i organskim namirnicama. Zbog dobre logistike: dve plovne reke, auto-puta, železnice i aerodroma, velike su mogućnosti za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Beograda, zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Beograda je u okviru akcije „Gradonačelnik u vašem domu, vama na usluzi“ u sredu posetio porodično poljoprivredno gazdinstvo Tabaković u Velikoj Moštanici u gradskoj opštini Čukarica.

On je poručio da mu je cilj da putem ove akcije u direktnim razgovorima sa porodicama iz najrazličitijih društvenih miljea, u svim gradskim opštinama, dođe do odgovora na koji način Grad Beograd može da doprinese kvalitetu života i razvoju porodičnih malih biznisa u lokalnoj zajednici.

  • Anna

    20.10.2021 #1 Author

    Jedini problem je što to obradivo zemljište niko neće da obrađuje.

    Odgovori

  • GocaBG

    20.10.2021 #2 Author

    Barem da se pametno iskoristi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...