Slovenačka farmaceutska kompanija beleži odlične rezultate

Grupa Krka ima sedam odsto veće prihode u prvom polugodištu

EURegionVesti

7.7.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Grupa Krka ima sedam odsto veće prihode u prvom polugodištu Grupa Krka ima sedam odsto veće prihode u prvom polugodištu
Grupa Krka je u prvoj polovini godine povećala prihod od prodaje za sedam odsto, na 920,4 miliona evra. Neto dobit iznosila je 170,1 milion... Grupa Krka ima sedam odsto veće prihode u prvom polugodištu

Grupa Krka je u prvoj polovini godine povećala prihod od prodaje za sedam odsto, na 920,4 miliona evra. Neto dobit iznosila je 170,1 milion evra i u odnosu na isti period prošle godine, kada su zabeleženi veliki prihodi od pozitivnih kursnih razlika, manja je za 28 odsto, piše Krka u oceni poslovanja.

Podatke o prošlogodišnjem poslovanju i ocenu ovogodišnjeg poslovanja izneo je danas na generalnoj skupštini predsednik Upravnog odbora i generalni direktor Jože Colarič, piše SEEbiz.

„Rasli smo u svim prodajnim regionima i u svim grupama proizvoda i usluga. Procenjeni rast prodaje od sedam odsto je dobar i premašuje strateški cilj Krke“, rekao je on.

Kako je Krka objavila na sajtu Ljubljanske berze, procenjena neto dobit grupe premašila je 50 odsto planirane za celu 2023. godinu. U poređenju sa prilagođenim rezultatom EBIT u istom periodu prošle godine, uprkos inflatornim pritiscima, procenjeni operativni profit (EBIT) grupe je povećan više od prodaje, za devet odsto. Time smo ostvarili najveći polugodišnji EBIT u istoriji Krke, dodao je on.

Po prodaji najveći region je bila istočna Evropa, gde je u prvoj polovini godine prodato proizvoda u vrednosti od 300,5 miliona evra. U Ruskoj Federaciji, najvećem Krkinom pojedinačnom tržištu, prodato je proizvoda u vrednosti od 179,8 miliona evra, što je četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine. U Ukrajini su prodati proizvodi za 38,6 miliona evra ili 16 odsto manje.

Sledi region Centralna Evropa, gde je prodato 212,9 miliona evra proizvoda. U Poljskoj, drugom najvećem pojedinačnom tržištu Krke, prodato je proizvoda u vrednosti od 93,1 milion evra ili pet odsto više.

Treći najveći obim prodaje bio je region Zapadne Evrope sa 181,4 miliona evra. U Nemačkoj, najvećem tržištu u ovom regionu i trećem pojedinačnom Krkinom tržištu, prodali su za 49,2 miliona evra ili četiri odsto više.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...