Istraživanje portala Biznis.rs: otkup sopstvenih akcija (1)

Strategija za očuvanje vrednosti kompanije

BerzaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

22.4.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 4

Strategija za očuvanje vrednosti kompanije Strategija za očuvanje vrednosti kompanije
Početkom ove nedelje slovenačka Krka je saopštila da je otkupila nešto manje od 4.600 sopstvenih akcija, u okviru plana koji sprovodi još od 2020.... Strategija za očuvanje vrednosti kompanije

Početkom ove nedelje slovenačka Krka je saopštila da je otkupila nešto manje od 4.600 sopstvenih akcija, u okviru plana koji sprovodi još od 2020. godine, kada je obelodanila da cilja da otkupi oko 1,84 miliona sopstvenih akcija, i to za najviše 356,4 miliona evra. Hrvatska Atlantic Grupa, kako je objavljeno na Zagrebačkoj berzi, tokom ove godine planira da otkupi 100.000 sopstvenih akcija.

Ovakve transakcije sprovode i domaće firme, listirane na Beogradskoj berzi, pa je tako u poslednjih pola godine devet kompanija steklo sopstvene akcije, među kojima su najpoznatiji Metalac iz Gornjeg Milanovca i Jedinstvo iz Sevojna.

Kada je reč o razlozima za upuštanje u otkup sopstvenih akcija, glavni broker „Momentuma“ Nenad Gujaničić za Biznis.rs objašnjava da je na razvijenim tržištima to jedan od postupaka čiji je cilj povećanje imovine svakog akcionara, dok se kod nas često koristi i za konsolidaciju vlasništva.

„Formalno pravno, kompanija može intervenisati na tržištu i kupovati akcije kada nastupi situacija koja može naneti veću štetu po akcionarsko društvo„, rekao je Gujaničić.

Čini se da je upravo to situacija na koju se, u obrazloženju Odluke o sticanju sopstvenih akcija od 14. novembra prošle godine, pozvao Nadzorni odbor „Metalca“, kada je saopštio da se na to odlučuje u cilju zaštite interesa akcionara i sprečavanja nastupanja neposredne i veće štete po kompaniju.

Image by rawpixel.com on Freepik

„Nakon izvršene analize kretanja cena i uzroka pada cene akcija kompanije, Nadzorni odbor ocenjuje da cena akcije ‘Metalca’ u ovom trenutku ne odražava fer vrednost kompanije, da postoji opasnost da iz neekonomskih i drugih razloga neuzrokovanih rezultatima poslovanja dođe do daljeg pada vrednosti akcija, a samim tim i vrednosti kompanije koja u 2022. ostvaruje planirane poslovne rezultate“, naveo je Nadzorni odbor Metalca u odluci koja je objavljena na portalu Beogradske berze.

„Eventualni dalji pad cene akcija mogao bi naneti štetu ne samo akcionarima, već i kompaniji, s obzirom na to da dnevni podaci o njenoj tržišnoj kapitalizaciji nisu ni približni pravoj tržišnoj vrednosti kompanije, što kod poslovnih partnera, potencijalnih investitora i kreditora može izazvati pogrešnu predstavu o uspešnosti poslovanja kompanije, njenom bonitetu i kredibilitetu, i time usporiti strategijom poslovanja planirani nivo rasta i razvoja kompanije“, istakao je Nadzorni odbor Metalca donoseći odluku da uđe u proces sticanja sopstvenih akcija.

Metalac je, inače, 29. decembra prošle godine saopštio da u tom trenutku poseduje 106.884 sopstvenih akcija, što iznosi 5,23 odsto ukupnog broja akcija sa pravom glasa.

Akcionarima su, takođe, opredelili dividendu od 90 dinara bruto po akciji iz prošlogodišnje dobiti, što je rast od 5,9 odsto.

Trenutno su u toku ukupno tri ponude za sticanje sopstvenih akcija – dve je uputila beogradska kompanija „7. juli“, a jednu Agrobanat iz Plandišta, dok je, prema statistici Centralnog registra za depo i kliring hartija od vrednosti (CRHoV), na našem tržištu do sada uspešno sprovedeno ukupno 285 postupaka sticanja sopstvenih akcija.

Gujaničić podseća da na razvijenijim tržištima u regionu, a pre svega Ljubljanskoj i Zagrebačkoj berzi, takođe postoji institut sticanja sopstvenih akcija.

„S obzirom na činjenicu da su ova tržišta mnogo razvijenija, ovi procesi su na mnogo višem nivou. Kod nas se, nažalost, i na ovom polju često krše osnovna prava manjinskih akcionara, pre svega po pitanju njihove jednakosti. Sa druge strane, Krka, čija je akcija najlikvidnija na prostoru bivše Jugoslavije, kontinuirano stiče sopstvene akcije, a pride angažuje i različite berzanske posrednike kako bi čitav proces bio što transparentniji“, rekao je Gujaničić za Biznis.rs.

Na naše pitanje da li su sopstvene akcije dobra investicija, glavni broker „Momentuma“ odgovara da je za kompaniju imalo smisla da stiče sopstvene akcije u situaciji kada ima zadovoljavajuću likvidnost, dok su joj istovremeno akcije prilično potcenjene.

Najbolji primer na našem tržištu bi bio NIS, čije su akcije trenutno ekstremno potcenjene, a kompanija pliva u likvidnosti nakon rekordne poslovne godine. Naravno, uprava ove kompanije ni u jednom momentu nije razmišljala da stiče sopstvene akcije, što samo po sebi govori koliko je akcionarstvo na ovim prostorima kao proces ‘iščašeno’. I neke druge kompanije bi imale prostora da stiču sopstvene akcije iz istih razloga, što bi u izvesnoj meri i popravilo likvidnost na tržištu koja je godinama problematična“, zaključio je Gujaničić.

Sutra: Kompanije iz S&P 500 potrošiće ove godine na otkup svojih akcija bilion dolara

  • Hana

    23.4.2023 #1 Author

    Formalno pravno, kompanija može intervenisati na tržištu i kupovati akcije kada nastupi situacija koja može naneti veću štetu po akcionarsko društvo„

    Interesantno…🤡

    Odgovori

  • gagica

    23.4.2023 #3 Author

    Iscaseno je i to sto su akcije koja pliva u likvidnosti podcenjene.

    Odgovori

  • VALERIJA

    23.4.2023 #4 Author

    Metalac postaje gospodar svetskog tržišta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...