Kineski gigant za nekretnine propustio plaćanje obaveza poveriocima

Nastavljen strmoglavi pad vrednosti akcija kompanije Evergrande

BerzaFirme u fokusuNekretnineNovac

26.9.2023 12:53 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nastavljen strmoglavi pad vrednosti akcija kompanije Evergrande Nastavljen strmoglavi pad vrednosti akcija kompanije Evergrande
Akcije kineske kompanije za nekretnine China Evergrande Group oslabile su u utorak za osam odsto, što je nastavak pada njihove vrednosti od prethodnog dana.... Nastavljen strmoglavi pad vrednosti akcija kompanije Evergrande

Akcije kineske kompanije za nekretnine China Evergrande Group oslabile su u utorak za osam odsto, što je nastavak pada njihove vrednosti od prethodnog dana. Akcije su ponovo oslabile zbog propuštene otplate obveznice poveriocima u inostranstvu.

Glavna domaća jedinica kompanije Evergrande, Hengda Real Estate Group, saopštila je u podnesku na Šenženskoj berzi kasno u ponedeljak da nije platila glavnicu i kamatu za obveznice u vrednosti četiri milijarde juana (574 miliona dolara) koja je dospela 25. septembra, prenosi Reuters.

Evergrande je tokom proteklog vikenda saopštio da nije u mogućnosti da izda novi dug zbog tekuće istrage u jedinici Hengda Real Estate Group, usled čega su akcije kompanije Evergrande u ponedeljak izgubile 22 odsto vrednosti.

Hengda Real Estate Group navodi da će aktivno pregovarati sa vlasnicima obveznica u pokušaju da dođe do rešenja što je pre moguće, dok će raditi na rešavanju rizika duga i zaštiti prava i interesa poverilaca.

Propuštena uplata je poslednji neuspeh koji je uzdrmao kompaniju Evergrande, čija kriza ne prolazi otkako su njeni finansijski problemi postali javni 2021. godine i kada nije izvršila svoje obaveze prema poveriocima u inostranstvu.

Kineska kompanija zatražila je odobrenje kreditora za svoje predloge restruktuiranja duga u inostranstvu u iznosu od 31,7 milijardi dolara. Prema planu koji je predstavljen u martu, Evergrande je predložio različite opcije za kreditore, uključujući zamenu nekih dugova za nove zapise sa rokom dospeća 10 do 12 godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...