u sklopu poslovnih sastanka predstavnika dve države

Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara

Firme u fokusuPoslovanjeSrbijaSvetVesti

15.6.2023 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara
U Beogradu je u četvrtak 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo Sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od oko pola milijarde dolara. Sporazumi... Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara

U Beogradu je u četvrtak 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo Sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od oko pola milijarde dolara. Sporazumi su potpisani u okviru poslovnih sastanaka srpskih i kineskih kompanija.

Generalni direktor Sektora za spoljnu trgovinu Ministarstva trgovine Kine Li Sinćijan rekao je da Kina i Srbija imaju tradicionalno prijateljske odnose i „uz pomoć lidera obe zemlje dolazi se do odličnih rezultata“, prenosi Beta.

„Poslednjih godina ekonomska komplementarnost Kine i Srbije jača što je pokrenulo brz rast bilateralne trgovine. Kina je drugi najveći trgovinski partner Srbije i najveći izvor uvoza, a Srbija je važan ekonomski i trgovinski partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi“, rekao je Li Sinćijan.

Dodao je da je, dolaskom delegacije za promociju trgovine u Srbiju, kineska vlada konkretnom aktivnošću dala veliki značaj ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Srbijom. On je rekao da veruje da će se posle „ove misije“ delegacije uvoziti više kvalitetnih proizvoda iz Srbije.

Kinesko tržište, prema njegovim rečima, ima veliki kapacitet i više nivoa. On je pozvao srpske kompanije da posete Kinu i učestvuju u međunarodnim sajmovima kako bi se povećala promocija srpskih proizvoda.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je Kina dve godine za redom važan ekonomski partner Srbije.

Foto: Pixabay.com

„U martu ove godine Kina i Srbija su zvanično počele i pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini i uverena sam da će ekonomska saradnja biti još veća. Ovo je dobar trenutak da kineska delegacija od deset velikih preduzeća poseti Srbiju sa ciljem promocije trgovine“, rekla je Čen Bo.

Ona je navela da se ove godine obeležava deset godina od pokretanja inicijative Pojas i put i da je zahvaljujući tome ostvaren veći rast ekonomske saradnje.

„Robna razmena Kine i Srbije u 2022. godini bila je šest milijardi dolara i veća za 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a izvoz Srbije je u tom periodu povećan 37,6 odsto“, rekla je Čen Bo.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je da je današnji poslovni sastanak kineskih i srpskih privrednika posledica čeličnog prijateljstva koje je oličeno u ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandara Vučića i predsednika Kine Si Đinping.

„Očekujemo da će do kraja godine biti potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini između naših zemalja. Spoljnotrgovinska razmena između Kine i Srbije u prošloj godini iznosila je 6,14 milijardi dolara, od čega je naš izvoz 1,1 milijarda“, rekao je Vesić.

Dodao je da kada se potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini da će poslovnih sastanaka biti više jer neće biti prepreka za razvoj trgovine.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je da je vrednost robne razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Kine i Srbije 55,5 miliona dolara.

„Naša robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na 2015. godinu kada je bila 14,2 miliona dolara, porasla je do 55,5 miliona dolara. Ne želimo da stanemo, već mislimo da je to sam početak saradnje za naše dve prijateljske zemlje, a Sporazum o slobodnoj trgovini će biti kruna te saradnje“, rekla je Tanasković.

Dodala je da se nada da će posle potpisivanja sporazuma za izvoz hrane za ljubimce i meda, biti brzo potpisan i usaglašen sporazum za izvoz jabuke. 

  • MAJA

    16.6.2023 #1 Author

    Dobro je na tim sajmovima se promovisati

    Odgovori

  • MARA

    16.6.2023 #2 Author

    Samo nek se prave partnerstva

    Odgovori

  • MARA

    17.6.2023 #3 Author

    Nek se množi kapital

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...